Театр "Колізей"

Театр "Колізей" (Teatro Coliseo) – Marcelo Torcuato de Alvear 1125, C1058 AAQ, Buenos Aires, Аргентина. 03-05.07.1923 р. тут відбулися концерти української капели О. Кошиця (Української республіканської капели УНР, висланої С. Петлюрою), що подорожувала Америкою вже як комерційний проект Макса Рабінова. Аргентинська публіка з захопленням відкрила для себе українську музику, зокрема легендарний "Щедрик" Миколи Леонтовича. Тогочасний будинок не зберігся.

Коли в 1971 р. було закінчено зведення пам'ятника Тарасу Шевченку в Буенос-Айресі, відбулося святкування цієї події. В день відкриття в театрі «Колісео» відбувся концерт за участі капели бандуристів, мішаного хору та балету, які виконали програму «Просвіта» в поклоні Шевченкові».

Джерела:

Пересунько Тіна. Світовий тріумф «Щедрика» – 100 років культурної дипломатії України (збірник архівних документів). Київ. Видавництво «АртЕк», 2018. 200 с.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця».