2008 р. Монастирок

Роман Бречко

За кілька кілометрів на південь від Бучача поблизу села Жизномир є цікава місцина, яка носить назву урочище Монастирок. Окрім красивого лісу на крутих берегах Стрипи тут можна знайти руїни оборонного монастиря 15-16 століття. До речі, саме завдяки монастирю урочище отримало свою назву. До наших днів збереглись лишень руїни монастирського храму, але і по них неважко уявити оборонну здатність споруди: товщина стін сягає до 2 метрів, а висота вежі становила близько 15 метрів. На жаль, багато інформації про храм і монастир мені знайти не вдалось. Відомо лише, що він був спалений під час турецької навали у 1672 році. Також існує легенда, що свого часу монастир з”єднувався підземним ходом з Бучацьким замком.

П.С. Звиняйте за якість фото, але довелось фотографувати в передсутінковому лісі без штативу.