Церква Вознесіння

Церква Вознесіння

Церква Вознесіння 1869 р. [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 14].

м. Борислав.

Бориславська міська рада.

Церква Вознесения Господнього. 1863 – 1872.

Найдавніші згадки про церкву в місті відносяться до 1507 р. Попередня дерев’яна, яка походила з 1767 p., розібрана в 70-х pp. XIX ст. Існуюча закладена в липні 1863 і закінчена та посвячена в день св. Дмитра 1872 р. На день посвячення церква вже мала іконостас і стінопис. Відновлювалася у 1897 р.

Споруда мурована з цегли, хрещата в плані, одноверха (в документі поч. XX ст. зазначена як триверха). Середхрестя вінчає баня на світловому восьмерику (четверику зі зрізаними гранями).

Поряд розташована двоярусна дзвіниця, перший ярус якої квадратовий в плані, мурований, а другий – восьмериковий, дерев’яний, вкритий великою банею.

На міському цвинтарі розташована мурована каплиця, увінчана восьмериковою банею з ковніром.

«Рускій Сіон». – Львів, 1872, № 698.

Budzyński Z. Sieć parafialna prawosławnej diecezji Przemyskiej na przełomie 15 i 16 wieku. // Polska – Ukraina 1000 lat sąsiedstwa. – Przemyśl, 1990. – T. 1 – S. 135-155.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 33.