Палац Чацьких

Палац Чацьких

Рисунок Наполеона Орди.

Ruiny pałacu Czackich. Widok od strony podjazdu. Pałac usytuowany na wzniesieniu, piętrowy z mezzaninem, z pozornymi ryzalitami, środkowy z balkonem. 1862—1876, Napis: Boremel; napis na podkładzie: Wołyń Boremel, — ruiny zamku Czackich. Rys. ołówkiem podmalowany akwarelą, 20x28,5. III-r.a. 4147 (Teka Wołyń). [Katalog rysunków architektonicznych ze zbiorów Muzeum narodowego w Krakowie. 1. Rysunki Napoleona Ordy / Opracowały Zofia Kucielska i Zofia Tobiaszowa. – Warszawa: Państwowe wydawnictwo naukowe, 1975, Nr. 74]

Йосиф Прехтль (Прагтль) (1737 р., Відень – 1799 р., Браїлів) маляр-монументаліст, з 1757 р. – чернець кляштору тринітарів у Берестечку. Він розписував палац Чацьких у Боремелі [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 156].