Церква Воскресіння

Церква Воскресіння

Церква Воскресіння 1884 р. [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 57].

Церква 1886 р. [Памятники истории и культуры Украинской ССР: каталог-справочник. – К.: Наукова думка, 1987 г., с. 325].

с. Болохівці (Болехівці).

Дрогобицький.

Церква Воскресения Господнього. 1884.

Найдавніші згадки про парафіяльну церкву відносяться до 1507р. У 1822 р. вимурувана за проектом Йосифа Вандрушки нова на місці давнішої дерев’яної. Перебудована по заваленні даху у 1847 р. У 1884 р. на її місці збудований новий мурований однонавовий храм костельного типу з невеликим восьмериком над навою, вкритим банею з ліхтарем. Відновлювалася у 1917 р. Тоді ж справили новий іконостас. Поряд з церквою розташована мурована стінна дзвіниця з 1847 р. Давніше в селі до середини XIX ст. існувала ще дерев’яна церква св. ап. Петра і Павла.

Центральний державний історичний архів України у Львові, фонд 146 Галицьке намісництво, опис 4, справа 6990, аркуш 4 – 5.

Шематисм всего клира греко-католического епврхій соединеныхъ Перемыской, Самборской и Сяноцкой на рок вод рожд. Хр. 1903. – Перемишль, 1903.

Шематисм всего клира греко-католического епврхій соединеныхъ Перемыской, Самборской и Сяноцкой на рок вод рожд. Хр. 1909. – Перемишль, 1909.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 144.