1987 р. Народна архітектора українських Карпат

Розмір зображення: 691:1681 піксел

В деяких селах будівлі розташовані ланцюгом вздовж ріки з обох боків почергово, зрідка з обох боків водночас. Двори в поселенні розташовані з інтервалами (села Кичера, Волосянка, Либохора, Грунь, Луги, Галівка, Широке Поле, Погар).

З кадастральних карт сіл Волосянка та Бітля видно, що у тих випадках, коли схили гір виходили до річки, поселення розташовані вздовж рік переривчасте, групами дворів. До річки прилягає вузька дорога, частина поселення розташована вздовж неї, а більшість – уздовж річки. Інша частина поселення розташована також уздовж двох потічків, які впадають у річку, між потічками і житлом також утворюється дорога. Більшість хат фасадами орієнтована на південь, південний схід, переважно довгим боком до річки.

Кадастральна карта. С. Бітля Турківського р-ну Львівської обл. Середина XIX ст.

Джерело: Народна архітектура українських Карпат. – К.: Наукова думка, 1987 р., с. 22.