1975 р. Паспортна інформація

Курган

Епоха бронзи (II тис. до н.е.).

Одеська обл., Білгород-Дністровський район, с. Біленьке, східна околиця, біля МТФ колгоспу.

Курган пологий. Висота біля 4 м, діаметр – 30 м.

Історична довідка:

Належить до групи курганів межиріччя Дністра і Дунаю, більша частина яких насипана в епоху бронзи і використовувалась також для поховання в скіфо-сарматський час. Деякі кургани цієї групи досліджувались між 1879 і 1906 роками Д. Самоквасовим.

Матеріали, що відносяться до І тисячоліття і сарматського часу (перші століття нової ери) були передані в Державний Історичний музей (Москва).

В 1959 р. було проведено обстеження кургану науковим співробітником Одеського археологічного музею АН УРСР Черняковим І.Т.

Матеріали розвідок зберігаються в Одеському археологічному музеї АН УРСР (на 1975 р.)

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно Рішення виконкому Одеської обласної Ради депутатів трудящих № 381 від 27 липня 1971 р.

Охоронний № : 601

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: 2 погонних метри навколо пам’ятника (рішення виконкому Одеської обласної Ради депутатів трудящих № 452 від 11 вересня 1975 р.).

Самоквасов Д. Могилы русской земли.- М., 1908.- С. 20-21, 130-132.

Черняков И.Т. Археологические разведки 1960 г. в Приморской части междуречья Дуная и Днестра.- Краткие сообщения ОГУ и ОГАМ.- Одесса, 1961.- С. 17.

1. Генплан розташування кургану.

2. Фото загального плану.