Відновлення

Постановою від 10 квітня 1946 року Рада Міністрів CPCP передала парк «Олександрія» у віддання Національної академії наук України, якій він підпорядковується в даний час.

В 1957 році, під керівництвом і за активної участі Д.М. Криворучка в парку розпочалися реставраційні роботи. Були відновлені всі основні паркові споруди за винятком палацу і танцювального павільйону: головний вхід, Ротонда, Колона печалі, Великий водоспад, колонада Луна, Китайський і Арочний містки, фонтани. Одночасно були збудовані нові об’єкти – джерело «Лев», «Кругла альтанка», закладені нові паркові насадження.

З рідкісними, цікавими рослинами, галявинами та дібровою, до паркового ансамблю було включено і досить багато архітектурних споруд різного цільового призначення, які гармонійно доповнювали парковий ансамбль. Серед них є чимало таких, що збереглися і до нашого часу.