Споруди

Неподалік головного входу знаходиться споруда, яка носить назву «Ротонда». Споруда збудована в стилі розвинутого класицизму у вигляді напівкруглого павшьону з прорізаною в передній стіні напівкруглою аркою. Купол та арка оздоблені оригінальним декоративним ліпним орнаментом. Споруда домінує над пейзажем цієї частини парку. Саме для того, щоб підкреслити її значення, перед нею був створений прямокутний майданчик. Висота павільйону «Ротонда» 10.5 метрів, ширина – 9 метрів.

Неподалік центральної алеї парку, на кам’яному квадратному постаменті стоїть колона, яка зараз називається «Колона Суму». В минулому ця споруда мала назву «Колона Пелікана». Верхня частина колони відсутня. Описи тих часів свідчать, що колона завершувалась скульптурою пелікана, який годує чотирьох пташенят.

Однією з найоригінальніших архітектурних споруд парку є «Руїни», побудовані в кінці 18 століття. Своїм виглядом воно нагадують старовинний зруйнований замок. Основна мета споруди – створити ілюзію зруйнованих часом будівель. Крім естетичного призначення, «Руїни» виконують практичну роль підпірної стіни. Будівля складається з двох ярусів. Нижній ярус знаходиться наполовину в землі, другий, у вигляді високої будівлі без даху, знаходиться на дамбі. З під «Руїн» б’є потужній водоспад. Посередині спорудили розташований оглядовий майданчик, з якого відкривається чудовий краєвид на річку Рось. Сьогодні до цього архітектурного ансамблю належить острівець з фонтаном і місточок через вузьку протоку, яка впадає в Рось. Подібної архітектурної споруди в інших парках України немає.

Одним з найцікавіших об’єктів «Олександрії» є колонада «Луна», виконана у вигляді грецького амфітеатру. Зі східної сторони вона прилягає до Великої галявини, створюючи разом з нею єдиний архітектурно-парковий ансамбль. Споруда виконана у формі напівкруглої стіни з радіусом 16 метрів. Її фасад – відкрита колонада з 14 колонами, які утворюють галерею. Обидва кінці галереї завершуються прямокутними приміщеннями, які декоровані фронтонними портиками, що надає споруді архітектурної форми. На фронтонах бокових приміщень є барельєфне зображення молодої жінки, яка сидить, гойдаючи на нозі дитину. Головний фасад павільйону орієнтований на галявину і річку Рось, що відкривається за нею. В часи Браницьких в павільйоні знаходилося зібрання мармурових скульптур та ваз. Перед павільйоном розташований напівовальний майданчик зі скульптурою римського бога торгівлі, покровителя мандрівників – Меркурія.

Назва павільйону «Луна» не випадкова і пов’язана з унікальними акустичними властивостями споруди. Слово, навіть пошепки вимовлене в одному кінці споруди, без спотворень, передається в інший кінець, хоча відстань становить 34 метри.

«Китайський місток» – так називається ще одна мала архітектурна споруда. Таку назву вона дістала завдяки альтанці на містку, дах якої нагадує дахи китайських пагод. Спорудження містка-альтанки відбувалося в період активної забудови парку. Місцевий ландшафт підкреслює екзотичний вигляд містка, з якого відкриваються краєвиди на верхнє озеро з водоспадом та нижнє озеро. Для надання споруді монументальності, нижня частина містка виконана з масивних блоків граніту та пісковика. Розташований на греблі між двома ставками Середньої балки, місток виконує чисто декоративну функцію. На початку 1890-х років перед спорудою були установлені бронзові скульптури китайського мудреця і китаянки, які вдало доповнили архітектурний ансамбль. Існує повір’я, якщо потриматися за бороду мудреця, то можна сподіватися на виконання найпотаємніших бажань.

В 1829 році була створена ще одна архітектурна композиція – «Варна». На оточеному ровом невеликому острові є два уламки скелі, стягнуті обручем. У цій ніші стояла скульптура. У верхів’ї балки ставу «Холодний», в історичній частині паркових влаштувань знаходиться колона «Глобус». Ідея цього пам’ятника достеменно не відома. На виготовленій з піщаника колоні встановлено глобус (Земну кулю), – опоясаний срібним обручем.

На території парку є багато місць, де на поверхню пробиваються джерела з кришталево-чистою водою. Найбільш облаштоване і відоме джерело носить назву «Лев». Назву воно отримало завдяки скульптурі, що знаходиться поруч і ніби охороняє джерело. По одну сторону балки прокладено пішохідні доріжки з дикого каменю, змуровано підпорні стінки. Самі схили вкриті багатовіковими деревами. Вода в джерелі насичена радоном, лікувальні властивості якого відомі. Температура води постійна і не залежить від пори року – +9 °С. Недалеко від нього з-під землі б’є джерело, яке охороняє скульптура за розміром меншого лева. Джерела – це частина загальної гідросистеми парку, яка налічує 25 водоймищ: Дзеркальний, Холодний, Водяник, Русалка, Лебединий, Срібний серпанок та інші.

В західній частині парку знаходиться найвища Палієва гора. Крутий, кам’яний схил цієї гори сягає у висоту 27 метрів. На початку 18 століття тут тривалий час (1702-1704 рр.) знаходився з табором один із загонів козацького ватажка Семена Палія. В глибині Палієвої гори і досі видно рештки земляних укріплень козаків. У 1980 році на честь тих давніх подій, на горі був встановлений пам’ятник. Це кам’яна вежа з барельєфом козацьких голів та сценами з бойового життя козаків. Біля вежі знаходиться чавунна гармата з ядрами. З цього місця відкривається чудовий краєвид на річку Рось. Відомі свідчення сучасників про те, що Палієва гора має розгалужену систему підземних ходів, один з яких колись виходив до річки Рось.

В північній частині знаходиться сад «Мур». Він має прямокутну форму з розмірами сторін 300х100 м. Площа 3 га. По всьому периметру огороджений цегляним муром висотою 3 м і вкритий червоною черепицею. Побудований з метою створення на території парку ще більш відокремленого, інтимного куточка, який дозволяв би господарям уникнути небажаного спілкування з відвідувачами. Поряд з декоративними рослинами, тут розміщено цілий ряд цінних сортів, видів і форм плодових та ягідних рослин, які на той час були досить рідкісними на Україні. Нині тут відбувається відновлення насаджень. Створюється імітація таємного саду з оригінальним лабіринтом, виконаним з рослин, а також закладено декоративно оформлену колекцію перспективних форм та сортів плодових рослин. Створено дегустаційний зал.

В Південній частині парку, неподалік від річки Рось, знаходиться споруда, яка має назву Турецький будиночок. Він був побудований після турецької кампанії 1828 року.