1998 р. Жовківщина

с. Бесіди. (УАПЦ)

Церква Успення пр. богородиці.

В селі у 1667 р. засновано василиянський монастир, який проіснував до 1787 р. Він розташовувався на березі ріки Білої і був оточений земляним валом і ровом. На території монастиря було дві церкви – Успення пр. богородиці та св. Онуфрія. Після закриття монастиря Успенська церква стала парафіяльною. У 1835 р. на її місці споруджено нову дерев’яну церкву, як свідчить різьблений напис на надпоріжнику західних дверей: “Сей домъ сооружися РБ АWЛЕ Мца іулія Дня Є”. Реконструйована у 1847 та ремонтована у 1890 роках (на надпоріжнику південних дверей напис “РБ 1847”, а зліва від західних дверей на восьмому від підвалин брусі червоною фарбою написана дата “1890”). Перед 1912 р. підвищено баню, добудовано на західному фасаді ґанок та помальовано всередині. В 1961 – 1989 pp. стояла зачиненою.

Розташована на рівній ділянці. Будівля двозрубна, тридільна, складається з трьох рівношироких об’ємів. Західний об’єм – нава – завершений чотирибічним верхом з одним заломом, вкритим великою чотирибічною банею. Над спільним трисхилим дахом вівтаря і захристії здіймається невелика восьмибічна баня. Церкву оточує широке піддашшя, оперте на випусти вінців зрубів, перерване в місцях прилягання ґанків при західному і південному входах в наву.

На захід від церкви – двоярусна надбрамна дзвіниця колишнього монастиря, збудована у 1751 р. Другий її ярус – стовпової конструкції, зашальований, вкритий пірамідальним наметом.