Палац Кирила Розумовського

Палацово-парковий ансамбль батуринської резиденції гетьмана К.Розумовського почали споруджувати 1752 р. під керівництвом “Строительной зкспедиции о строении городов Глухова и Батурина”, яку очолював архітектор А.Квасов. У період між 1755 і 1764 рр. тут працював законтрактований в Італії архітектор А.Рінальді. За його проектом влаштовано парк і розпочато будівництво мурованих споруд палацового комплексу, яке було завершене в 1799 – 1803 рр. за проектом видатного російського архітектора шотландського походження Ч.Камерона. У зв’язку зі смертю власника опоряджувальні роботи в інтер’єрі лишилися незакінченими.

Первісно палацовий комплекс складався з уцілілого донині центрального корпусу, обабіч якого симетрично розташовувались двоповерхові флігелі, об’єднані з центральним корпусом огорожею. На початку XX ст. втрачено північний флігель та огорожу, а в 1-й половині XX ст. – південний флігель. Партер, що переходив у ландшафтний парк, також втрачено. У 1911 – 1913 рр. за проектом архітектора А Білогруда проведено консерваційні роботи. Нині, починаючи з 1967 р., триває реставрація пам’ятки.

Мурована триповерхова будівля центрального корпусу розташована на прузі високого лівобережного плато р. Сейму на південній околиці Батурина, домінуючи в ландшафті.

Палац має компактне розпланування. Він прямокутний у плані з двома напівротондами на бічних фасадах. Головний фасад має вось-миколонний портик грецько-іонічного ордера висотою в два поверхи, піднятий на могутню глуху аркаду 1-го поверху. Портик завершується трикутним фронтоном з паладіанським вікном у тимпані. Напівротонди завершені банями та прикрашені півколонами грецько-іонічного ордера, як і головний фасад. Головним елементом паркового фасаду є тераса, що спирається на колонаду тосканського ордера. Декор фасадів – стриманий. В інтер’єрах частково збереглися печі, паркет, ліпнина тощо.

Стіни муровані з цегли на вапняному розчині, а колони, капітелі та інші деталі – з природного каменю. Підлоги зроблені з дощок. Шпилястий дах укритий покрівельною сталлю по дерев’яних кроквах.

Гетьманський палац у Батурині – видатна пам’ятка архітектури класицизму, єдиний твір архітектора Ч.Камерона в Україні.

В.В.Вечерський

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с.