2007 р. Палац Розумовського у Батурині: що далі?

Дата: 20.08.2007

Інтерв’ю з Наталією Ребровою, директором Батуринського державного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця». – 17 серпня 2007 року. – смт Батурин Бахмацького району Чернігівської області. – Розмову вів Іван Дивний

– Наталіє Борисівно, закінчується археологічний сезон 2007-го року, на розкопах кипить робота, а навколо палацу Розумовського, здається, повне затишшя. Чи це невірне враження?

– Враження вірне. Так, до цього часу там затишшя і пов’язане воно з питанням фінансування. У минулому році, затверджуючи бюджет на 2007-й рік, були передбачені кошти в сумі близько 12,5 млн гривень на проведення реконструкції і реставрації пам’яток Батуринського заповідника.

З цих коштів 1 млн 600 тисяч по лінії Міністерства будівництва цільово призначені на Воскресенську церкву, а решта – 10 млн 812 тисяч – це субвенція по лінії Міністерства культури на реставрацію решти пам’яток. Зокрема, й палацу Розумовського. На превеликий жаль, через проблеми з документацією фінансування до цього часу не відкрите. Хоча за попереднім розписом воно мало розпочатися ще з травня місяця – невеликими сумами. Основні суми коштів були заплановані на четвертий квартал.

– Тобто, ще є така можливість, що гроші надійдуть. Однак тоді виникає наступне запитання: що можна робити у четвертому кварталі, коли вже зима, холод і т.д.? Це і був такий план?

– На превеликий жаль, кошти завжди виділяються таким чином. Перше півріччя вважається накопичувальним, а у другому накопичене використовується.

– Це відомо, однак чи не станеться в нашій конкретній ситуації так, що кошти надійдуть, а їх одразу ж заберуть назад?

– Цього не буде, бо до фінансування саме у четвертому кварталі всі готові: і підрядники, і замовники робіт. І освоювати ці кошти можна буде. Безперечно, було б краще, якби вони надійшли влітку, але маємо те, що маємо. Палац готовий до робіт внутрішніх. Всі комунікації проведені, тепло туди заведене і там на повну силу, «на повну котушку» можна працювати навіть взимку.

– А зовнішні роботи закінчені?

– І зовнішні роботи не закінчені. Але якщо кошти таки надійдуть, то швидше за все вони використовуватимуться для внутрішніх робіт у палаці. Адже до інтер’єрних робіт у 2005-му році лише приступили. І роботи там непочатий край…

– Тобто, фактично не закінчені ані зовнішні, ані внутрішні роботи?

– Так.

– Чи вірно я зрозумів, що кошти не виділяються ані на палац, ані на інші об’єкти? Це ж загальна програма?

– Так, програма загальна і кошти на неї не виділені.

– І всі роботи зараз заморожені?

– Роботи з реставрації нині не ведуться. Проводяться роботи з оформлення документації і таке інше. Єдине – почали в травні надходити гроші по лінії Міністерства будівництва на Воскресенську церкву. І на цьому об’єкті з червня робота триває – може, не так активно, як хотілося б, але все ж таки.

– Мабуть, за даних умов це буде трохи ризиковане запитання, однак які тепер перспективи (бодай найзагальніші) з закінченням палацу Розумовського? За умови, звісно, що кошти таки надходитимуть.

– Графік робіт на палаці Розумовського збив 2006-й рік. Покладалися великі надії на благодійників, але надії ці повною мірою не справдилися. Згідно планів, палац повністю, включаючи зовнішні і внутрішні роботи, мав бути завершений у 2008-му році. Конкретніше – до листопада, до часу відзначення 300-ліття Батуринської трагедії. Зараз вже сумнівно, що за рік все вдасться закінчити.

– Тобто, до старого плану доведеться додати принаймні один зайвий рік?

– Скоріше за все. Мабуть, так і буде.