2008 р. Музей побуту відкрили на Лисій горі

Олександр Прогрущенко

Дата: 03.10.2008

У селі Балаклія Великобагачанського району Полтавщини в місцевості, яку називають Лисою горою, професор із Москви 67-річний Геннадій Гринчук відкрив музей побуту. Чоловік купив у селі хату, яка належала родичам українського літератора та критика Анатолія Костенка.

Професор Московської міжнародної школи бізнесу та інвестицій Геннадій Гринчук 30 років щоліта приїздить у Балаклію відпочивати. Уперше приїхав із другом. Жили в наметах. Каже, сподобалося. Згодом вирішив купити хату. Професор родом із села Мануйлівка Козельщинського району.

– Тут був сарай, – розповідає господар. – Ніякої живності не утримував, тож вирішив створити в ньому склад старовинних речей. Потім виникла ідея музею побуту.

У двох кімнатах зібрав експонати. На стінах вивісив світлини відомих у Балаклії земляків. З-поміж них – учасника Другої світової війни генерала Михайла Цикала, літератора Анатолія Костенка, ветеранів праці.

Гринчук також зібрав у музеї вишивки, кераміку, сільськогосподарський реманент. Про кожен експонат розповідає екскурсовод 72-річна Марія Бобир. Вона за сумісництвом є охоронцем музею, коли господар на зиму їде до Москви.

– Майже третина речей перекочували сюди з мого двору, – розповідає Марія Бобир. – Позносили експонати жителі всієї Балаклії. Прядок принесли штук 15.

Їх зробив сільський майстер Пилип Дейнека. Є в музеї зразки цегли, яку виготовляли 200 років тому в селі два цегельні заводи.

Професор просить, аби під музей віддали клуб села Колосівка. У сільраді з цим не погоджуються.

Музей побуту на Лисій горі відвідують туристи з Дніпропетровська, Донецька, Харкова. Часто – учні місцевої школи. Туристи залишають записи в книзі відгуків. За відвідування музею грошей не беруть.

Джерело: “Газета по-українськи”