Тернопіль та Апостолес стали побратимами, 2017 р.

Від імені та за дорученням міського голови Тернополя Сергія Надала віце-президент з регіонального розвитку Міжнародної торгової палати ICC Ukraine Тарас Демкура 9 травня 2017 року підписав меморандум про співпрацю між Тернополем та аргентинським містом Апостоліс. Рівно 120 років тому сюди прибули перші емігранти, серед яких були вихідці з Тернопільщини.

Голова міста Апостоліс Mario Vialey (Маріо В’ялий), який підписав меморандум про співпрацю, також має причетність до Тернопільщини – його діди родом з нашого краю.

Тарас Демкура від імені міського голови Тернополя Сергія Надала запросив очільника Апостоліса, депутатів та представників бізнесу відвідати в серпні цього року наше місто.

Після підписання меморандуму відбулося покладання квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку. Присутні виконали гімн України. Окрім того, поклали квіти до пам’ятника генерала Хосе де Сан Мартіна. Він 200 років тому відстояв Незалежність Аргентини.

«Штат Місіонес – це локальне проживання великої кількості вихідців з України і тому на церемонії підписання були присутні керівники українських громад на чолі з Габріеле Борецьким. 80% депутатів міської ради мають українські корені. Вони є найбільшими власниками земель, виробничих потужностей чаю мате, займаються вирощуванням риби, є власниками великих транспортних компаній. Тут всі гордо говорять «НАШІ ЛЮДИ»!!! В Аргентині є вулиці Шевченка, Варениці…

Окрім того, у рамках візиту в місто Апостоліс віце-президент з регіонального розвитку Міжнародної торгової палати ICC Ukraine Тарас Демкура відвідав музей еміграції, який розташований у будинку, де колись проживали перші емігранти. Потрібно сказати, що наші земляки на початках не отримали обіцяної їм землі на безкоштовній основі, тому їм довелося самотужки виживати та ставати на ноги. І вони це зробили.

«Тернополяни 120 років тому навіть привезли з собою в розібраному вигляді віз для коней і на ньому приїхали в Апостоліс з Посадас (міста, куди вони прибули). Згодом розпочали виробництво возів в Аргентині, про що раніше тут навіть не знали.

Пощастило побувати біля пам’ятника емігрантам, де є прізвища перших переселенців. Мігуль Борецький, який родом з Тернопільщини і зараз очолює українську спільноту в регіоні, показав на таблиці прізвище свого прадіда, котрий 27 серпня 1897 року (рівно 120 років тому) прибув в Апостоліс в пошуках кращої долі. Насправді наші переселенці мали вдома набагато кращі умови, аніж отримали тут», – поділився враженнями Тарас Демкура.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця».