^Золочів м

Розмір зображення: 1600:567 піксел

Замок 16 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 57].

Замок 16 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Замок 1634 – 1686 рр. (вул.Тернопільська, 5) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Музей-заповідник “Золочівський замок” [Постанова Кабінету міністрів України № 1761 від 27.12.2001 р. “Про занесення пам’яток історії, монументального мистецтва та археології національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України”].

Відвідаємо Золочів. Він був перетворений з села на місто в XV ст., у 1523 р. дістав право на самоврядування і почав досить швидко зростати. Первісний замок, що існував тут уже в кінці XVI ст., був грунтовно перебудований у 1634 р. за новою системою фортифікації – бастіонною, або Вобановою. Характерною ознакою її є переміщення центра ваги в обороні з бійниць в мурах на бастіони, винесені за межі замка; це давало безсумнівні переваги у веденні флангового вогню вздовж вертикальних кам’яних стін рову, який ставав, таким чином, пасткою для ворога. Палац і житлові будівлі тепер не відіграють оборонної ролі і, сховані за височенними валами, можуть вільно бути розташовані, задовольняючи всі вимоги життя [Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 327].

Вкладені елементи

Південно-західний бастіон, південний вал. брама, палац, китайський павільйон. 1977 р. 18 липня. Фото М.І.Жарких. Негатека, № A326-03.
1977 р. Вигляд зі сходу
Північно-східний бастіон, надбрамний корпус і північна куртина. 1990 р. 14 серпня. Фото М.І.Жарких. Негатека, № 657-01+2.
1990 р. Вигляд з північного заходу (+)
Північно-східний бастіон, надбрамний корпус і північна куртина. 1990 р. 14 серпня. Фото М.І.Жарких. Негатека, № 657-04+5.
1990 р. 14 серпня. Фото М.І.Жарких. Негатека, № 657-15+6.
1990 р. Панорама з південного сходу (+)
Бастіонні укріплення 1634 – 1636 рр. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). –…
Бастіонні укріплення (+)
Надбрамний корпус 1634 – 1686 рр. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). –…
Надбрамний корпус (+)
Палац 1634 – 1636, 1686, 1872 рр. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). –…
Палац (+)
Китайський павільйон 1634 – 1686 рр. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). –…
Китайський павільйон
2006 р. “Битву під Парканами” виставлять в Золочеві