Вічева пл.

Звіринецька брама

Звіринецька брама

Звіринецька брама 18 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Звіринецька брама 17 ст. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

ЗВЕРИНЕЦКИЕ ВОРОТА, XVII в. (пл. Ленина). Расположены в центре города, рядом с замком. Входили в систему городских укреплений. С юго-востока примыкали к городской оборонной стене, с юго-запада – к стене, идущей от башни замка.

Кирпичные, прямоугольные в плане, однопролетные, с арочным сквозным проездом. Южный фасад оформлен рустовкой, увенчан фронтоном с акротериями. Ворота перекрыты полуциркульным сводом с распалубками, оштукатурены, крыша покрыта черепицей. [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1985 г., т. 3, с. 153].

1977 р. 23 липня. Фото М.І.Жарких. Негатека, № A334-13.
1977 р. Фронтальний вигляд