^Вічева пл.

Замок (№ 2)

Замок (№ 2)

Розмір зображення: 800:498 піксел

Замок 1594 р. (пл. 1 Травня) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 59].

Замок 1594 р. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Замок Жолкевських 1594 – 1606 рр. (пл.Вічева, 2) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Монументальний вигляд мають укріплення замка в Жовкві (будівництво закінчено близько 1605 р.), об’єднані в одне ціле з укріпленнями міста. Його високі мури й могутні башти утворюють прямокутне подвір’я, оточене довкола різними спорудами, зокрема палацом, що прилягає до мурів. На будівництві працював львівський майстер П. Щасливий, завдяки чому в плануванні й деяких деталях споруди відчутні місцеві риси. Проте загальний вигляд укріплень замка залишився ще по-старому стриманим і непривітним. [Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 73]

В 1704 р. маляри Андрій Андрушинський та Василь Петранович виконували роботи в замку [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 113].

В 1753 р. надвірний маляр Радзівілів Ксаверій Геський (з Несвіжа) разом з іншими малярами з Несвіжа перебував у Жовків, де копіював картину “Битва Жолкевського з російськими військами” та та старі портрети із замку [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 123].

В 1688 – 1690 рр. жовківський маляр Казимир перемалював новими фарбами 66 портретів для королівського замку [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 134].

В 1687 р. жовківський маляр Тимофій Стислович малював суфіти у королівській лазні та в замку [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 165, 167].

На Львівщині невідомі кинули «коктейль Молотова» у старовинний замок

1977 р. 23 липня. Фото М.І.Жарких. Негатека, № A334-17.
1977 р. Надбрамна башта
2008 р. Фрагмент двора і башта
2008 р. Флігель у дворі
Головний фасад. [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1985 г., т. 3, с. 153] 	ЗАМОК, 1594 г. (пл. Ленина, 2).…
2007 р. Старовинний замок у Жовкві на Львівщині віддали під офіси
2008 р. Жовківський замок на Львівщині перетворять на готель