2019 р. Палац Румянцева-Задунайського

Розмір зображення: 720:414 піксел

У Чернігівській області, в десяти кілометрах від Коропа, на березі річки Десни знаходиться мальовниче село Вишеньки. Цей населений пункт і поруч розташоване село Черешеньки в 18 столітті стали маєтком російського фельдмаршала Петра Румянцева-Задунайського.

Після придбання цих земель новий власник почав масштабне будівництво і облагороджування округи. У Черешенках він побудував церкву, канцелярію, казарми, пташник, а також китайську альтанку. Хоча ці споруди не збереглися, село Вишеньки досі дивує туристів своїм прекрасним палацом графа Румянцева-Задунайського. Будівництво апартаментів фельдмаршала почалося в 1872 році і тривало до 1878 року під керівництвом інженера-проектувальника Максима Мосціпанова. Однак ім’я автора проекту залишається невідомим. Існують кілька версій, за однією з яких архітектором будівлі був російський зодчий Василь Бажанов, за іншою – відомий російський архітектор Джакомо Кваренгі.

Місцем для будівництва було обрано невеликий пагорб над ставком, на якому білосніжний палац виглядав ефектно. Ви самі зможете в цьому переконатися, прогулявшись навколо будівлі. Форма і стиль палацу були досить незвичайними для споруд, що будувалися в ті роки. Палац Румянцева-Задунайського походив на середньовічний замок, спроектований в класицистичному стилі з елементами романтизму. У ньому проглядаються деталі, властиві готичному стилю, а також східної архітектурі.

Однак будівля повністю позбавлена монументальності – відсутні звичні колони і портик. Проте, для стилю, в якому побудований палац, характерна наявність дрібних елементів зовнішнього декору, таких як башточки, зубці, шпилі, а також настінна ліпнина і скульптурне обрамлення. Архітектором було прийнято рішення створити споруду складної форми літерою «Е», в якій виступаючою частиною була б центральна. Вона виділялася за рахунок двох поверхів на тлі одноповерхового палацу і завдяки двом виступаючим башточками з боків. Від центральної частини будівлі в протилежні сторони розходилися два крила, які були з’єднані між собою закругленими галереями.

Зайдіть всередину палацу графа Петра Румянцева-Задунайського. У деяких кімнатах ще збереглися унікальні фрагменти розпису та інші прикраси. Замок фельдмаршала будувався спеціально до приїзду російської цариці Катерини II. В гостях у Петра Румянцева-Задунайського побував також полководець Олександр Суворов.

ФБ група «Маловідома Україна» (опубліковано 18.11.2019 р.) [+ більше фото]