2007 р. Палац Рум’янцева-Задунайського зовсім осиротів

Наталія Потапчук, Укрінформ

Дата: 22.08.2007

В нову фазу руйнації вступив палац військового діяча 18 ст. Петра Рум’янцева-Задунайського, збудований 1787 року до приїзду російської імператриці Катерини ІІ. Ця пам’ятка архітектури стоїть у селі Вишеньки Коропського району Чернігівщини на території навчально-оздоровчого центру молодіжного аерокосмічного об’єднання “Сузір’я”.

Цього року через дорожнечу путівок центр пустує, і палац, на першому поверсі якого розміщувалась їдальня, залишився зовсім бездоглядним.

Розташований в мальовничій місцевості над Десною, сьогодні палац Рум’янцева-Задунайського – одна з родзинок культурного надбання Чернігівщини – має жалюгідний вигляд: повсюдно обсипається риштування, стіни мережать глибокі тріщини. Не в кращому стані й Успенська церква (того ж року будівництва), що вражає своєю величчю і оздобленням.

Розглядаючи дані споруди як об’єкти туристичної привабливості регіону, посадовці, відповідальні за збереження пам’яток і розвиток туризму, роблять все можливе для їх відновлення. Однак справа рухається не так швидко, як хотілося б. Станом на 1.01.2007 обласне управління містобудування та архітектури освоїло 920 тис. грн. на виготовлення проектно-кошторисної документації, необхідної для ремонту.

Цього року від свого профільного міністерства чекає ще 80 тисяч. Їх повинно вистачити на закінчення проектних робіт. Наступним кроком має стати безпосередньо ремонт.

“Сподіваємось, що кошти на це надійдуть у 2008 році, адже палац Рум’янцева-Задунайського – в числі об’єктів першочергової уваги,” – зазначила зав. сектором управління культури і туризму облдержадміністрації Алла Кулик.

Джерело: “Високий вал”