^Віньковецький район

Зіньків с

Зіньків с

За адмін.поділом 16 ст. Кам’янецький повіт 16 ст.

За адмін.поділом 19 ст. Летичівський повіт 19 ст.

За адмін.поділом 20 ст. Віньковецький район

Коментар: згадується з 1430 р., коли король Ягайло дав село Петру Одровонжу. Той збудував на горі фортецю, а біля підніжжя – церкву і костел. В 1458 р. Андрій Одровонж дав жителям магдебурзьке право. В 1516 р. біля м-ка поляки розбили загін татар. В 1524 р. – напад 12000 татар, вони спалили м-ко, замку не здобули. В 1734 р. тут було повстання, про яке збереглася пісня [Симашкевич М. Рим.катол. в Подолии, с. 357; Головацкий Я. [Сборник песен], т. 1, с. 14, № 9] Руїни замку розібрані десь 1896 р. – вони буцімто загрожували падінням [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9]. Ульріх фон Вердум в своїх записках про мандри через Поділля в 1671 р. відзначив, що містечко цілком спустошене, є руїни двох храмів [Сіцінський Є. Оборонні замки західного Поділля 14 – 17 ст. – К.: 1928 р., с. 54]. Це, напевно, Троїцька церква і костел.

23 листопада 1436 р. польський король Владислав 3 перевів 12 сіл подільського воєводи Петра Одровонжа на німецьке право: Сатанів, Стриєва, Стриївка, Постоловці, Іваниківці, Зинківці, Гринечка, Гримечко, Заниче, Бузиківці, Чеси, Мешаків [регеста: Михайловський В. Надання земельної власності у Подільському воєводстві за панування Владислава 3 (1434 – 1444 рр.). – Український археографічний щорічник, 2004 р., т. 8-9, с. 247].

В.Михайловський ототожнює ці Зинківці із Зіньковом; але слід пам’ятати, що є ще с.Зіньківці Кам’янець-Подільського району [М.Жарких, 18.02.2009 р.]

7 березня 1440 р. польський король Владислав 3 підтвердив право Петра Одровонжа зі Спрови володіти селами, наданими йому королем Владиславом 2:

Сатанів з належними до нього селами Яблонів, Стриєва, Пастоловці та Горчовка;

Зіньковче з належними до нього селами Крімечка, Бессукойче, Мезаков, Скварніче;

Нижній Мукарів, що зветься також дворище багатого Яцуша – у Смотрицькому повіті;

Чехи у Летичівському повіті Подільської землі [регеста: Михайловський В. Надання земельної власності у Подільському воєводстві за панування Владислава 3 (1434 – 1444 рр.). – Український археографічний щорічник, 2004 р., т. 8-9, с. 253].

24 серпня 1444 р. польський король Владислав 3 на прохання Петра Одровонжа перевів села Сатанів і Зіньківці на міське право, і разом із зазначеними 17 селами перевів їх на німецьке право [регеста: Михайловський В. Надання земельної власності у Подільському воєводстві за панування Владислава 3 (1434 – 1444 рр.). – Український археографічний щорічник, 2004 р., т. 8-9, с. 265].

Церква Воскресіння: руїни її відзначені у візиті 1762 р. За місцевим переказом, ця церква збудована одночасно з костелом [Сецинский Е.И. Свято-Троицкая церковь в м.Зинькове Летичевского уезда. – Каменец-Подольский: 1890 г., с. 4 – 5]. Церква Воскресіння: її руїни згадуються у візиті 1762 р. Знаходилась нижче від церкви св.Трійці. Імовірно, її місце відзначене невеликим кам’яним хрестом за садибою костелу. Мабуть, саме вона збудована разом з костелом [Сецинский Е. Древнейшие церкви Подолии. – Подольские епархиальные ведомости, 1890 г., № 16; Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с., с. 519 – 523]

Церква Покрови на Калинівці відома з 1764 р. Нова споруда збудована 1783 р. [Гульдман В.К. Справочная книжка Подольской губернии. – Каменец-Подольский: тип.губ.правления, 1888 г., с. 511].

Література:

[Сементовський О.М.] Сементовский А. Зиньковский замок. – Киевский телеграф, 1863 г., №№ 24, 65, 66.

Сецинский Е.И. Свято-Троицкая церковь м.Зинькова Летичевского уезда. – Подольские епархиальные ведомости, 1890 г., № 16, с. 301 – 308; № 17, с. 319 – 324.

Левицкий О.И. Истребление древнего [Зиньковского] замка в Подолии. – Киевская старина, 1899 г., № 10, с. 15 – 16 (д.).

Прусевич А. Историко-статистические и этнографические заметки о м.Зенькове Летичевского уезда. – Подольские епархиальные ведомости, 1905 г., № 14, с. 321 – 329; № 15, с. 346 – 351.

Prusiewicz A. Miasteczko Zińków na Podolu. – Ruś, 1911, t. 1, № 3, s. 239 – 265. [“Містечко Зіньків на Поділлі”.]

Сіцінський Ю.Й. Оборонні замки західного Поділля: історично-археологічні нариси. – Записки історично-філологічного відділу ВУАН, 1928 р., т. 17, с. 64 – 160.

Петров М.Б. Історія Зінькова 15 – 19 ст. у фондах Кам’янець-Подільського історичного музею-заповідника. – “Музей і Поділля”, Кам’янець-Подільський, 1990 р., с.

Рибак І.В. Історія Зінькова 15 – 19 ст. у фондах бібліотеки Кам’янець-Подільського історичного музею-заповідника. – “Музей і Поділля”, Кам’янець-Подільський, 1990, с. 61 – 63.

1995 р. Костел і замок. Вигляд з південного сходу (+)
1995 р. Костел і замок. Вигляд з півдня
Фортеця 13 – 14 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 93]. 	Замок 16 ст.…
Замок (+)
Садибний будинок 1 пол. 19 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під…
Садибний будинок (+)
Костел збудовано 1450 р. [Marczyński W. Statystyka gubernii Podolskiej, t. 1, s. 341; ПЦ, с. 519 – 523]; за іншими даними, в 1750 р. [Памятники…
Костел св.Трійці (+)
Церква Знесіння відзначена у візиті 1746 р. Нова споруда збудована 1859 р. [Гульдман В.К. Справочная книжка Подольской губернии. –…
Церква Вознесіння (+)
Згадано: [Гульдман В.К. Справочная книжка Подольской губернии. – Каменец-Подольский: тип.губ.правления, 1888 г., с. 242]. Церква св.Михаїла…
Церква св.Михаїла (+)
Церква св.Трійці – триконхова, мала ту особливість, що бічні конхи розміщені в товщі стіни. Східна апсида семигранна. Дерев’яна дзвіниця стояла…
Церква св.Трійці (+)
Синагога