Костел св.Трійці

Костел св.Трійці

Костел збудовано 1450 р. [Marczyński W. Statystyka gubernii Podolskiej, t. 1, s. 341; ПЦ, с. 519 – 523]; за іншими даними, в 1750 р. [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1986 г., т. 4, с. 197]. Можливо, засновано його таки в 1450 р., а в 18 ст. збудовано нову споруду. Парафіальний костел існував у 1772 р. [Litak S. Kościół łaciński w Polsce około 1772 r. – Rzym-Lublin: 1991.]. Парафія діяла в 1850 р. [Źródła do dziejów rozgraniczenia diecezji łacińskich w Cesarstwie Rosyjskim w połowie 19 wieku. – Lublin: 2000, t. 1, cz. 1, s. 15].

В 1450 р. Одровонж подарував с.Грим’ячка цьому костелу [Історія міст і сіл УРСР : Хмельницька область. – К. : ГРУРЕ, 1971 р.].

Костел 1450 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 93].

Костел 1450 р. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Костел св.Трійці 1750 р. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Зіньків. Костел: орієнтація вівтаря 163°. Спостереження М.І.Жарких, 26 липня 1995 р.