Церква Введення

Церква Введення

Аерофото Олександра Мальона 22 квітня 2023 р. з сайту

Церква 18 ст. (дерев.) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною : список. – К. : Держбудвидав, 1956 р., с. 37].

Церква 18 ст. (дерев.) [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Дерев’яна церква св.Дмитра 17 ст., в 1910 р. перевезена із с.Бистриця в с.Вільховиця [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 87].

Дмитрівська церква 17 ст., 1758, 1910 рр. (дерев.) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

В церкві зберігається ікона “Поклоніння пастухів”, написана в 1672 р. Іллею Бродлаковичем-Вишенським. На іконі є напис: “Вмукачові рок АХОВ Илія Виш маляр мукач” та ікона з написом: “Сію ікону купил ра Бож Сімко Чол и жена его Калина / в Мукачові рок АХЗЗ мі іень дня И / Илиа / Малар” [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 118].

Позначення року АХЗЗ є неможливим, хіба би це було АХξЗ = 1666; тоді виходило б 8 червня 1666 р. [М.І.Жарких].

В іконостасі Дмитрівської церкви с.Вільховиця Мукачівського району є храмова ікона св.Миколи з написом в 9 рядків. В останньому рядку – підпис: “Р. Б. АФК Василии маляр пасласки” (=1520 р.) [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 152].

Очевидно, що ікона походить з якоїсь дуже давньої Миколаївської церкви; Але чи є Дмитрівська церква чимось окремим, чи помилкою – не знати [М.І.Жарких].

Довідка на сайті

Довідка на сайті [св. Дмитра]