Церква Різдва богородиці

Розмір зображення: 800:543 піксел

Верхня Грабівниця. Церква Різдва пр. богородиці, 1998 р. Світлина 1999 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 639.

Верхня Грабівниця

Церква Різдва пр. богородиці. 1998. (УПЦ)

Поряд із старою дерев’яною церквою, що вже не вміщала всіх вірників, у червні 1995 р. почали будувати нову дерев’яну церкву дещо більших розмірів. Головним майстром першої у своєму житті церкви став дяк Йосип Козловський (1926 р. н.), з ним працювали Василь Козловський та Антон Гукливський. Проект зроблено у Воловці, а гроші зібрано в селі. Розміри зрубу – 16: 7,5 м, висота стін – 4 м, висота церкви з вежею – 15 м. Вежа також зрубна, дахи вкрито бляхою. Будівельні роботи завершили на храмове свято 1998 р. Через брак коштів дуже простенький іконостас вирізьбили вже згаданий Йосип Козловський та Емеріх Кейс, а прикрасили його розкішні царські двері із старої церкви. Стару церкву, на жаль, розібрали в 1999 p., а дзвіниця залишилася.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 639.