Церква св. Параскеви

Розмір зображення: 800:745 піксел

Kościół filialny, pw. Matki Bożej Łaskawej i św. Floriana, w Werechaniach z r. 1992, usytuowany na wzgórzu, gdzie pierwotnie znosił się pounicki modrzewiowy kościółek wraz z łaskami słynącym obrazem Matki Bożej. Kościół powstał przy dużym zaangażowaniu powiatowych Straży Pożarnych oraz szczególnie mieszkańców Werechań i Tymina.

Odpust: I-wsza niedziela Maja (7.V: Matki Bożej Łaskawej).

Вперше існування церкви згадується в люстрації дібр воєводства Руського у 1564-65 рр. 1 Наново греко-католицька парафія ериґована у 1680 р. 2 Остання церква була збудована у 1767 р. 3 Ліквідована австрійською владою в кінці XVIII ст. парафія була приєднана у списках 1816 та 1863 рр. до парафії в Городиславичах. 4 З 1875 р. – православна. Після першої світової війни ревін-дикована і перетворена на костел. 5 Спалена після 1947 р. по виселенні українців під час акції “Вісла”. 6

Розташовувалась на пагорбі. Дерев’яна, тризрубна, одноверха будівля галицького типу на підмурівку. 7 Ширшу квадратову в плані наву вінчав світловий восьмерик, вкритий восьмибічним наметовим дахом, завершений сліпим ліхтарем з маківкою російського типу. Двосхилі причілкові дахи з острішками, гребені яких сягали верху восьмерика, вкривали прямокутні вужчі зруби бабинця і вівтаря. Церкву оточувало піддашшя на випустах вінців зрубу. При вівтарі з півночі розташовувалась невелика прямокутна ризниця. Поряд з церквою здіймалася дерев’яна дзвіниця.

1. Lustracja województw Ruskiego, Podolskiego i Bełzkiego 1564-1565. – Warszawa-Lodz 1992. – S. 137.

3. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 444, аркуш 3.

5. Peters S. Tragedii Ziemi Chełmskiej – akt drugi. Uprzywilejowane prawosławie spycha polska ludność Chełmszczyzny na plan dalszy. // Ilustrowany kuryer codzienny. Kraków. 1938, N 130 (12. 05) S. 3-4.

7. Wieś i miasteczko. – Warszawa, 1916.