Церква жон-мироносиць

Розмір зображення: 800:620 піксел

Дерев’яна церква Преображення 1887 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 86].

Петрусовиця. Воловецький район

Церква жінок-мироносиць. 1887. (УПЦ)

У 1730 р. священиком був Василь Петрусь, а церква св. Михайла була дерев’яною з двома дзвонами.

Дерев’яну церкву згадано і в 1788 р. У селі пам’ятають про дві церкви, що існували давніше. Попередня церква стояла недалеко від теперішньої, але згоріла. Спочатку вирішили будувати муровану церкву в Петрусовиці, але потім зійшлися на тому, щоб будувати нову церкву в сусідньому Верб’яжі, де не було жодної, а в Петрусовиці збудували дерев’яну і посвятили на св. Степана, а пізніше – на Преображення Господнє. Церква невелика, вдало розміщена на тлі чудової панорами. Має всі риси дерев’яних церков Воловеччини, хоч і не має опасання. Колись ґонтові дахи тепер замінено бляшаними. Старі люди згадують, що до будівництва цієї церкви міг бути причетний В. Улинець.

У 1996 р. майстер Іван Левинець та куратор Василь Лайтар збудували в Петрусовиці дерев’яну дзвіницю.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 337.