Церква св.Дмитра

Церква св.Дмитра

Нова Розтока

Церква св. великомученика Дмитра. 1999. (УПЦ)

Ділянку для спорудження церкви на схилі в центрі села виділив Іван Приймич. Ідею композиції форм церкви запропонував священик о. В. Кондрич, а Василь Шаґур із Завадки виконав проект.

Вперше священик порушив питання про спорудження церкви 12 січня 1997 р. Влітку 1998 р. майстри з Міжгірщини Іван Кондрич, Михайло, Федір та Іван Савчури завершили спорудження дерев яної каплиці із дзвіницею, присвяченої св. Георгію Переможцю, а Федір Савчур та Іван Кондрич з Верхнього Студеного, Іван Гурзан, Василь Гурзан, Василь Рошко, Віктор Рошко, Федір Маркович та Юрій Клованич з Лісківця впродовж трьох місяців повністю звели зруби церкви і підготували дахи для покриття бляхою. Влітку 1999 р. дахи, баню та завершення вежі вкрили бляхою. Багато праці вклали у спорудження голова громади Михайло Кробинець, скарбник Іван Ковач, столяри Андрій Ребриш та Михайло Чекета, Надія Фулитка, Гафія Бодак, Любов Ковач та Маргарита Голянич. Художник із Завадки Юрій Зорівчак розмалював каплицю та вирізьбив до неї невеликий іконостас.

Ікони для церкви малює Василь Понзель, за різбярську роботу взявся Микола Мацур, а малювання інтер’єру здійснить Михайло Приймич.