Костел св.Петра і Павла

Tworyczów – par. Św. App. Piotra i Pawła

Tworyczów, 22-448 Sułów,

Proboszcz: ks. Krzysztof Jankowski (1964-1990-2003)

Do parafii należą miejscowości: Elizin, Gruszka Mała, Kitów, Kulików, Sułowiec, Sułów Kol., Sułów, Sułówek, Tworyczów, Tworyczów Kol., Źrebce (część).

Kościół filialny: Sułów

Odpust: 29 VI, 8 IX, bł. Czesława (najbliższa niedziela przed lub po 20 VII)

Liczba mieszkańców: 1876

Historia parafii:

Parafia erygowana, 26 VII 1937 r., przez bpa lubelskiego Mariana Fulmana. Tworyczów i 4 inne wsie poprzednio należały do parafii Mokrelipie, pozostałe odłączono od parafii Szczebrzeszyn i – jedną – od parafii Nielisz (Gruszka Mała – Nowa Wieś). W r. 1974 większa część wsi Kulików weszła w skład powstającej wtedy parafii w Klemensowie, a ostatnio (1976) część Sułowca na nowo przyłączono do parafii Mokrelipie. Natomiast część Źrebiec włączono do Szczebrzeszyna. Nowa parafia w Tworyczowie znalazła się w granicach dekanatu zamojskiego, a obecnie szczebrzeszyńskiego. Została uposażona w ziemię, którą wykupiła Kuria Biskupia (4 ha). Plebanię i zabudowania gospodarcze wybudowano w r. 1939. Nowe budynki wzniesiono w latach: 1975-1976.

W czasie II wojny światowej mieszkańcy Tworyczowa zostali wysiedleni. Wielkim wstrząsem dla parafii była pacyfikacja wsi Kitów (11 XII 1942; rozstrzelano 165 osób, w większości kobiety i dzieci). Wiosną r. 1943 nastąpiły dalsze wysiedlenia. Dopiero 25 X 1945 r. odbyło się poświęcenie grobów w Kitowie. Przy parafii istnieje biblioteka o zawartości ponad 300 książek.

Poprzedni kościół parafialny, pw. Św. App. Piotra i Pawła, został wybudowany w latach 1932-1933, w r. 1937 poświęcony przez delegata bp. Mariana Fulmana (ks. kan. Józef Cieślicki). Od 10 VII 1943 r. do 19 III 1944 kościół był zamieniony na magazyn wojskowy. W latach 1956-1958 przeprowadzono malowanie kościoła i remont dachu. W r. 1974 nastąpił kolejny remont dachu i malowanie, zaś w r. 1979 malowanie wnętrza.

Był to kościół drewniany, trzynawowy, przy prezbiterium 2 zakrystie, na kościele wieżyczka na sygnaturkę. W drewnianym ołtarzu głównym znajduje się obraz MB Częstochowskiej i statua Pana Jezusa z otwartym Sercem. Ołtarz wybudowany razem z kościołem. Ponadto były tu 3 ołtarze boczne: MB Częstochowskiej (z r. 1969), Niepokalanego Poczęcia NMP (z r. 1950) i św. Franciszka (z r. 1937). W nawie stoją ławki i konfesjonały sosnowe, wykonane w latach 1954 i 1978 (stolarze z Sułowa i Tworyczowa). Obok kościoła drewniana dzwonnica, wykonana przez miejscowych stolarzy w r. 1949.

Obecny z lat: 1984 – 89, wg projektu mgr inż. archidiec. Rudolfa Buchalika z Warszawy, projekt konstrukcji kościoła wyk. inż. Stefan Chmielowiec z Zamościa, konsekrowany, 24 września 1989 r., przez bpa Jana Śrutwę.

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

Kościół filialny, pw. bł. Czesława Wyznawcy, w Sułowie, z r. 1982, poświęcony, 29 VIII 1982 r., przez bp. Bolesława Pylaka, murowany.

Odpust: bł. Czesława (niedziela po 20 VII).

C. Cmentarz parafialny w Tworyczowie, czynny, założony w r. 1937, w kształcie wydłużonego sześcioboku o pow. 1,22 ha, ogrodzony metalowymi przęsłami przy murowanych słupach na podmurowaniu.

O d p u s t y:

Św. App. Piotra i Pawła (29 VI),

Narodzenia NMP (8 IX)

Msze św. w niedziele i święta, godz.: 8.30, 10.00, 11.30

Księgi metrykalne:

chrztów od r. 1937

małżeństw od r. 1937

zmarłych od r. 1937

Kronika parafialna od r. 1937

Powołania z terenu parafii: O. Cyryl Mameła (OFM), ks. Krzysztof Szcześniak (archidiec. lubelska), ks. Zbigniew Szcześniak (archidiec. lubelska), ks. Józef Walas (archidiec. lubelska), ks. Czesław Zając (SAC)

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: Legion Maryi, ministranci, Koła Żywego Różańca

Szkoły istniejące na terenie parafii: Gimnazjum Publiczne w Sułowie, Szkoła Podstawowa w Kol. Tworyczów, Szkoła Podstawowa w Sułowie