1998 р. Церкви України: Перемиська єпархія

м. Турка (Турка Середня).

Турківський.

Церква св. Миколи. 1739.

Збудована у 1739 р. майстром Данилом Прокопієм. На сволокох-стяжках центрального зрубу нави вирізблено напис: «Сєй храм нача здати громада а совєрши єго в: і: мп // Антоні Каліновскі за короліа Августа и за єппа Ієроні // в: іміа оца и сна и стаго дха амин и прпа бци мріи // создасіа храмъ сєи году бжіаго АΨЛΘ фєуруарі З го // майстер Даниілъ Прокопій которіи на цквъ робот // ніковъ зонідъ».

Це дерев’яна тризрубна триверха будівля бойківського типу. Нава і вівтар її завершені восьмибічними наметами на восьмерикових верхах з двома заломами. Над бабинцем влаштована емпора з арковою галереєю, завершена чотирибічним верхом, вкритим пірамідальним наметом. Зберігся різьблений дерев’яний іконостас з червоним тлом і золоченою різьбою та іконами з 1739 р. Реставрована у 1971 р. за проектом Івана Могитича та Ігоря Ковалишина. Стояла зачиненою з 1960 по 1989 p., після реставрації використовувалася як краєзнавчий музей.

Дані мистецтвознавця Володимира Вуйцика.

Драган М. Українські деревляні церкви. – Львів, 1937.