Церква св.Стефана (нова)

Розмір зображення: 698:800 піксел

Сянки. Церква св. Стефана, 1908 р. Зруйнована по другій світовій війні. Рисунок Оксани Бойко за світлиною з книжки S. Kryciсski «Cerkwie w Bieszczadach», Pruszkуw, «Rewasz», 1995.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 674.

Церква св.Стефана 1831 р. (дерев.), не збереглась [Народна архітектура українських Карпат. – К.: 1987 р., с. 224].

Сянки

Св. Стефана 1908

Літовищі

Церква зруйнована.

Джерело: Іванусів О. Церква в руїні. – St. Catharines, 1987, с. 321.

с. Сянки.

Турківський.

Церква св. Стефана. 1831. 1908.

Найдавніша відома в селі церква бойківського типу була збудована у 1645 р. У 1703 р. її продано в с. Кострина на Закарпатті, де стоїть до тепер.

Наступна церква, теж в бойківському стилі, була збудована у 1703 р. У 1831 р. її продали в с Сіль на Закарпатті, де в перебудованому вигляді зберігається донині.

У 1831 р. на її місці збудована дерев’яна тризрубна церква майстром І. Недоростком. Багатосхилий дах зі спільним гребенем вінчала невелика квадратова вежечка над вівтарем, а над бабинцем здіймався ярус квадратової в перекрої вежі, вкритий складною бароковою банею.

У 1906 р. о. Олександр Хтей розпочав заходи по будові нової церкви не у низькому, долішньому місці, де стояла стара, а у новому, розташованому на гарному підвищеному терені, які увінчалися успіхом у 1908 р. Церкву була збудована дерев’яна хрещата, однобанна. Посвячена у 1909 p., a стара перетворена на філійну цвинтарну каплицю. По другій світовій війні обидві церкви зруйновані.

Центральний державний історичний архів України у Львові, колекція листівок.

Кармазин-Каковський В. Мистецтво бойківської церкви. – Нью Йорк – Філадельфія, 1987.