Церква св.Стефана (стара)

Сянки. Церква Св. Стефана

Дерев’яна церква, яку на місці старої в 1831 році збудував майстер І. Недоросток. Про це свідчив напис над головним входом: «Tę cerkiew budował R. P. 1831 M.I. Niedorostek». Належала до будівель терезіанського типу, характерних для храмів Закарпаття. Складалася з трьох зрубів – гранчастого вівтаря, ширшої квадратової нави и прямокутного бабинця. Високий спільний багатосхилип дах покривав усі обсяги. На кінці гребеня над вівтарем була невелика квадратова сигнатурка, завершена маківкою. Над бабинцем здіймався ярус квадратової в перекрої вежі, увінчаний складною бароковою банею. Оперізувало споруду широке піддашшя, сперте на випусти вінців зрубів. Церкву зруйнували після Другої світової війни польські прикордонники.

Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – С. 673, 674.

Він же. Церкви Турківського району. – С. 150-153.