^Розділ смт

Садиба Ржевуських

Садиба Ржевуських

Розмір зображення: 800:517 піксел

В 1756 р. живописець Михайло Адамович (із Роздолу) виконував живописно-декоративні роботи у палаці в Роздолі [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 111].

В 1756 р. маляр Матвій Василевський та Михайло Ржевуський уклали у Роздолі контракт:

“Чиниться контракт з маляром Василевським, який зобов’язується намалювати 4 портрети, тобто: суддю земського львівського в такім строю, як Конецьпольський. Другий портрет мій, що над каміном в покої, на останні два дасться абрис. Ці портрети повинні бути в овалі, тобто локіть і два цалі висоти, ширини – один локіть. Від кожного згодився по золотих дев’ять на своєму полотні з фарбами. Тепер на задаток бере золотих 23. Два портрети повинен виготовити на 10 липня цього року. Другі два – пізніше. Діялося дня 20 червня 1756 р. Матвій Василевський” [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 118].

В 1752 р. маляр Микола Урбанович та Михайло Ржевуський уклали у Роздолі контракт:

“Зобов’язується Микола маляр роздольський в саді у Франкополі малювати вази на дерева червоною фарбою панською. Обручі ж сталевим кольоромпід олію своєю фарбою. Клею щоб не домішував, щоб дощ не полоскав. Котрий погодився як від великої, так і малої по грошів 20… До цієї роботи повинен приступити, на що і підписується. Дано в Роздолі дня 26 вітня 1752 року. Микола Урбанович. Бере до дальшог порахунку золотих 18” [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 169]. Ані оратівський, ані корецький Франкополі сюди не годяться; думаю, йдеться про щось близьке до Роздолу.

Львівський маляр Шимон Яремкевич у 1752 – 1760, 1763, 1764 рр. виконав ряд замовлень для двору Ржевуських у Роздолі. Зокрема, це образ св.Трійці та 33 портрети. Імовірно, що портрети роду Ржевуських, які збреігаються у Львівській картинній галереї – саме ці роботи [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 178].

Палац – головний корпус санаторію “Роздол”. Спостереження М.І.Жарких, 3.07.1989 р.

1 – східний корпус 	2 – центральний корпус 	3 – галерея 	4 – флігель 	5 – місце паркової скульптури
2011 р. Карта Google
Східний корпус
Східний корпус (+)
1989 р. Східний і центральний корпуси. Вигляд з північного заходу
1997 р. Східний і центральний корпуси. Вигляд з північного заходу
1989 р. Південний фасад центрального і східного корпусів. Вигляд з південного заходу
1997 р. Південний фасад центрального і східного корпусів. Вигляд з південного заходу
Центральний корпус
Центральний корпус (+)
1989 р. Західна частина центрального корпусу, галерея і флігель. Вигляд з півночі
1989 р. Західний фасад центрального корпусу і галерея. Вигляд із заходу (+)
Галерея
Галерея (+)
1997 р. Фрагмент флігеля і галерея. Вигляд зі сходу
Флігель
Флігель (+)
Флігель, галерея, південний фасад центрального корпусу і фрагмент східного корпусу. 1989 р. 3 липня. Фото М.І.Жарких. Негатека, № 508-14.
1989 р. Вигляд зі сходу (+)
1997 р. Зруйнована фігура рицаря біля палацу (+)