Синагога

Синагога

Розділ. Синагога дерев’яна

Дерев’яна божниця першої половини XVIII століття була дуже характерною з огляду на архітектонічне вирішення. Вирізнялася монументальною зрубною, вінцевої конструкції, брилою, покритою високим каркасним ґонтовим дахом із заломом та причілком. Пізніші добудови (партерова – від півночі й двоярусна з відкритою галереєю – від заходу) різко контрастували з основною спорудою. Кожуховані ґонтами стіни скріплювалися вертикальними лисицями й завершувалися великим накладним профільованим ґзимсом. Молитовна зала освітлювалася крізь спаровані, з прямокутним завершенням, вікна. З опису, залишеного Казимиром Мокловським, відомо, що „дерев’яна синагога в Роздолі мала характерні мальовання”. Знищена під час Другої світової війни.

ЦДІАУЛ. – Ф. 146. – Оп. 84. – Спр. 2367. – Арк. 59 – 62; Ф. 186. – Оп. 12. – Спр. 518. – Арк. 6.

Еврейская энциклопедия. – Санкт-Петербург, 1912. – Т. 13. – С. 577.

Яргина З. Деревянные синагоги. – Рис. 16.

Бойко О. Синагоги Опілля як синтез місцевого будівництва та гебрейських традицій // Вісник / Інститут „Укрзахідпроектреставрація”. – 2003. – Ч. 13. – С. 52-64.

Mokłowski К. Bóżnice drewniane i meczety: – S. 424-442.

Orłowicz M. Przewodnik ilustrowany po Galicji. – Lwów, 1919.

Джерело: Бойко О. Втрачені пам’ятки сакральної архітектури Львівщини: синагоги. – Пам’ятки України, 2006 р., № 3, с. 54.