Церква Покрови

Найдавніші згадки датуються 1619 р. 1 На початку XVIII ст. (задовго до 1748 р. ) була збудована нова дерев’яна будівля коштом дідича Лаврентія Радецького, 2 хорунжого белзького. У 1749 р. священик був учасником Білопольського собору духовенства Холмської єпархії. 3 У акті візитації 1775 р. записано: “стара, нікчемна, з дзвіницею над бабинцем”. 4 У акті візитації 1817 р. про неї сказано, що збудована у вигляді костелу. 5 У цьому ж році її реставровано і прибудовано вівтар. 6 Ще в кінці XVIII ст. при регуляції парафіяльної сітки австрійською владою приєднана, як філія, до парафії Вишнів. Наступні ремонти проведено у 1836 та 1874 рр. 7 З 1875 р. – православна. У 1888 р. закуплено в Шиховичах стару дерев’яну будівлю 1757 р., яка стояла неужитком після спорудження нової, перенесено і встановлено коштом селян на місці розібраної старої церкви. 8 Після першої світової війни зачинена. Знищена з наказу польської влади 25 червня 1938 р. 9 під час акції нищення церков на Холмщині.

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. Ликвидированные приходы и церкви Холмской греко-униатской епархии. 1-й Грубешовский округ. // ХВЕВ, 1890. № 8. – С. 131-133.

3. Петрушевич А. Холмская епархия и святители ее по 1866 год. – Львів, 1867. – С. 82.

4. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, sygn. 774.

5. Ликвидированные приходы и церкви Холмской греко-униатской епархии. 1-й Грубешовский округ. // ХВЕВ, 1890. № 8. – С. 131-133.

6. Шайдецкий В. Историко-статистическое описание церквей Вишневского прихода Люблинской губернии Грубешовского уезда. // ХВЕВ, 1888. № 7. – С. 113-117.

7. Там само.

8. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 585; ЛНБ, Відділ рукописів, фонд 9, справа 4400, аркуш 43.