1974 р. Паспортна інформація

УСТЬ-АЛЬМІНСЬКЕ ГОРОДИЩЕ (АЛМА-ТАМАК)

Пам’ятка археології

3..2 ст. до н.е. – 3 ст. н.е.

Автономна Республіка Крим, Бахчисарайський р-н, с. Піщане, 0,5-1 км на південний захід.

Загальний опис:

Городище знаходиться в гирлі р. Альма на крутому лівому березі, що підіймається на 30 м над рівнем моря. Площа городища – 6 га. Круті північно-західні схили мису створювали городищу природній захист від ворогів, східний схил похило опускався до річки. З напільних південно-східної та південно-західної сторін городище було захищене валом і ровом.

В теперішній час плато городища розорано на глибину 0,7 м. Культурний шар сягає 3 м. Товщу напластувань можна розділити на 3 шари:

верхній – гумусний, перекопаний з великою кількістю кераміки 2-3 ст.;

середній – суглинковий, пухкий, з керамікою від 2 ст. до рубежу н.е.;

нижній – суглинковий, щільний, з керамікою від рубежу н.е. до 3-2 ст. до н.е.

На городищі відкриті залишки житлових будівель із залишками кам’яних печей усередині. Знайдено керамічний шлак, що дозволяє припустити існування гончарної майстерні, кістки домашніх тварин, луску та кістки риб, черепашки мідій, шматки залізного шлаку, зольники, зернові ями.

Усть-Альмінське городище засновано скіфами у 3-2 ст. до н.е. Загинуло в результаті готських походів у Крим у 3 ст.

Городище було відоме М.Л. Ернсту під назвою Алма-Тамак.

Перші розвідувальні роботи провів у 1946 та 1948 рр. П.М.Шульц.

У 1959 р. там працював А.Н. Щеглов.

З 1960 р. дослідження на городищі ведуться Т.М. Висотською.

Колекція знахідок зберігається в Бахчисарайському і Херсонеському історико-археологічних музеях та у відділі археології АР Крим ІА НАН України.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно рішення виконавчого комітету Кримської обласної Ради депутатів трудящих № 595 від 05.09.1969 р.

Охоронний № : 687.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: рішенням виконавчого комітету Бахчисарайської районної Ради депутатів трудящих № 261 від 30.05.1974 р. Внесено пропозицію визначити охоронну зону площею 4 га.

Шульц П.Н. Тавро-скифская экспедиция в 1946 г. // Советский Крым.- 1947.- № 5.- С. 67.

Шульц П.Н. Тавро-скифская экспедиция // КСИИМК.- Вып. ХХVII.- 1949.

Щеглов А.Н. Разведки 1959 г. на западном побережье Крыма // СХМ.- Вып. ІІ.- Симферополь, 1961.

Щеглов А.Н. Заметки по древней географии и топографии Сарматии и Тавриды // ВДИ.- Вып. 2.- 1965.- С. 110 .

Высотская Т.Н. Позднескифские городища и селища юго-западного Крыма // СА.- Вып. 1.- 1968.- С. 185 .

Высотская Т.Н. Раскопки Усть-Альминского городища и могильника // АО 1969 г.- М., 1970.- С. 252-253.

Высотская Т.Н. Поздние скифы в юго-западном Крыму.- К., 1972.

Высотская Т.Н. Альминское городище и могильник // АО 1971 г.- М., 1972.- С.360.

Высотская Т.Н., Лобода И.И. Работы Альминского отряда // АО 1972 г .- М., 1973.- С. 266-267.

Высотская Т.Н., Лобода И.И. Раскопки Усть-Альминского городища и могильника // АО 1973 г.- М., 1974.- С. 256-257.

Высотская Татьяна Николаевна. Усть-Альминское городище и некрополь: Материалы по археологии Крыма / НАН Украины; Крымский филиал Института археологии. – К.: Киев. Акад. Евробизнеса, 1994. – 207с. -Шифр зберігання книги в НБУВ: ВА564670

Ілюстративні матеріали:

1. Усть-Альмінське городище. Схематичний план.

2. Усть-Альмінське городище. Загальний вигляд.

Рутківська Л.М. Могильник перших століть нашої ери у с.Піщане в Криму. – Вісник Київського ун-ту, сер.історії та права, 1967 р., № 8, с. 80 – 86.

Высотская Т.Н. Раскопки Усть-Альминского городища и могильника. – “Археологические открытия 1969 г.”, М., 1970 г., с. 252 – 253.

Высотская Т.Н. Усть-Альминский некрополь. – “Археологические открытия 1970 г.”, М., 1971 г., с. 245 – 247.

Высотская Т.Н. Усть-Альминский позднескифский некрополь. – “Археологические исследования на Украине в 1968 г.”, К., 1971 г., т. 3, с. 145 – 147.

Высотская Т.Н. Усть-Альминское городище и могильник. – “Археологические открытия 1971 г.”, М., 1972 г., с. 360.

Высотская Т.Н. Раскопки Усть-Альминского городища и могильника. – “Археологические открытия 1973 г.”, М., 1974 г., с. 256 – 257.

Высотская Т.Н., Лобода И.И., Скорый С.А. Раскопки Усть-Альминского городища и некрополя. – “Археологические открытия 1976 г.”, М., 1977 г., с. 279 – 280.

Высотская Т.Н., Лобода И.И. Раскопки Усть-Альминского городища и некрополя. – “Археологические открытия 1977 г.”, М., 1978 г., с. 309 – 310.

Высотская Т.Н., Лобода И.И. Раскопки Усть-Альминского городища и некрополя. – “Археологические открытия 1978 г.”, М., 1979 г., с. 315 – 316.

Высотская Т.Н. Раскопки Усть-Альминского городища и могильника. – “Археологические открытия 1979 г.”, М., 1980 г., с. 260 – 261.

Высотская Т.Н. Усть-Альминское городище и некрополь. – “Археологические исследования на Украине в 1978 – 1979 гг.”, Днепропетровск, 1980 г., с. 96.

Высотская Т.Н. Геммы Усть-Альминского некрополя. – Вестник древней истории, 1980 г., № 1, с. 96 – 105.

Высотская Т.Н. Усть-Альминское городище и некрополь. – К.: 1994 г.