2008 р. Вежа з монастиря у Підкамені може впасти на голови учасників фестивалю…

2008 р. Вежа з монастиря у Підкамені може впасти на голови учасників фестивалю «Підкамінь-2008»!

Дата: 01.07.2008

Цього року удруге в селі Підкамінь на Львівщині відбудеться літній фестиваль, гостям котрого реально загрожує аварійність історичної пам’ятки – вежі над монастирським храмом, віднова якого триває вже 11 років силами братії монастиря Студійського уставу УГКЦ, – про це сьогодні, 1 липня, повідомив кореспондент ЗІКу.

Вежа храму потребує найневідкладніших протиаварійних робіт. Шолом вежі похилився і загрожує падінням. Великі шматки тиньку і цегли падають додолу. Аварійне місце братія ознакувала сигнальною стрічкою, але попри то об’єкт і далі приваблює туристів. Кожного року із держбюджету на влаштування фестивалю «Підкамінь» влада вділяє 50 тис. грн, але аварійній пам’ятці не перепадає жодної копійки.

Заступник начальника управління охорони культурної спадщини ЛОДА Роман Онишко розповів: «Ми знаємо про аварійну ситуацію із вежею монастиря у Підкамені. Торік інститут «Укрзахідпроектреставрація» за кошти обласного бюджету виготовив проектно-кошторисну документацію, а ми включили в пропозицію плану фінансування з державного бюджету реставраційних робіт. Але цей монастир не був включений в план. Там на реставрацію цілої вежі велика сума потрібна. Фінансів, виділених на Львівську область вистачило тільки на ті об’єкти, роботи на яких уже ведуться, тобто на продовження робіт».

«Минулого тижня ми знову відправили подання, бо виникла ще ймовірна можливість узяти додаткову суму 11 мільйонів гривень – на наші об’єкти, і ми в черговий раз включили як першочергові Підкамінь і Лаврів. Обидва ці монастирі потребують реставрації. Зробити самим щось своїми силами їм нереально. Наразі очікуватимемо рішення і надіємося, що коли не цього року, то наступного – точно, ці кошти надійдуть. Може, навіть восени. І тоді можна розпочати протиаварійні роботи з укріплення (такі, які можна вести взимку). Усе, що можна буде, ми зробимо за наявності тих коштів», – запевнив Роман Онишко.