2010 р. На реставрацію дзвіниці храму в Підкамені цього року виділять 700 тис. грн

Дата: 30.06.2010

29 червня депутатський корпус Львівської обласної ради прийняв програму соціально-економічного та культурного розвитку області на 2010 рік. До переліку об’єктів капітального будівництва, що фінансуватимуться за рахунок коштів бюджету розвитку в розділі «Охорона культурної спадщини» присутній п.25 «Ліквідація аварійного стану дзвіниці храму Домініканського монастиря в смт. Підкамінь Бродівського району». Відповідно до нього, у 2010 р. на проведення аварійних робіт на пам’ятці буде залучено 700 тис. грн. із загального фонду бюджету розвитку.

Про це ZAXID.NET повідомили в ЛКО НРУ.

Вчора, за словами депутата обласної ради, співголови оргкомітету «Етнофестиваль Підкамінь-2010» Олександра Ганущина, депутати ЛОР зробили дуже важливий крок до збереження Підкаменського монастиря.

«Проведення попередніх трьох етнофестивалів у 2007-2009 р. серйозно привернуло увагу громадськості, депутатського корпусу обласної ради і посадовців Львівської ОДА до проблеми збереження Підкаменського архітектурного комплексу. У минулому році ми забили на сполох, коли нахил дзвіниці монастиря став небезпечним для пам’ятки, людей, які відвідують цей популярний вже туристичний об’єкт, та самих монахів, які ним опікуються.

Відповідно, у 2009 році вдалося виділити 100 тис. грн. з резервного фонду та 150 тис. грн. з бюджету розвитку на проведення аварійних робіт. Однак, як це неодноразово трапляється із висотними роботами на пам’ятках історико-культурної спадщини, кошторис робіт необхідно було змінювати вже під час самих робіт.

Тому досягнути бажаного – укріпити аварійну дзвіницю – не вдалося, оскільки довелося при укладанні риштування демонтувати частину карнизів вежі, що не можливо було передбачити на стадії розрахунків робіт», – коментує ситуацію О. Ганущин.

Однак, для того, щоб аварійні роботи першого циклу, що включатимуть демонтаж дзвіниці, її, по суті, нове виготовлення і встановлення, були проведені у повному обсязі забракне й 700 тис. грн. Тому вчора, депутат Ганущин звернувся на сесії обласної ради із депутатським запитом на ім’я голови Львівської ОДА Василя Горбаля з проханням посприяти віднайти додаткові кошти в розмірі 1 млн. грн. у 2010 році з державного бюджету.