Церква св. Миколи

Вперше згадується в податковому реєстрі 1535 р. 1 У 1770 р. була збудована наступна дерев’яна однобанна церква. 2 З 1875 р. – православна. У 1908 р. єпархіальний архітектор Александр Пуринґ отримав завдання спроектувати нову церкву. 3 Але її не було збудовано, хоча у червні 1914 р. селяни села Трещани, що належало до парафії в Молодятичах, звернулися з просьбою про перенесення старої церкви з с. Пересолович у їхнє село та встановлення її як дочірної, тому що колись тут, в Трещанах, існувала своя церква. 4 Події першої світової війни стали на заваді. Церква в Пересоловичах згоріла під час воєнних дій у 1915 р. 5

1. Gil A. Prawosławna eparchia Chełmska do 1596 roku. – Lublin-Chełm, 1999. – S. 232.

2. Słownik geograficzny królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich. – Warszawa, 1887, T. 8. – S. 6.

3. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Chełmski Konsystorz Prawosławny, sygn. 1960.

4. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Chełmski Konsystorz Prawosławny, sygn. 2946.