Церква Успіння

Вперше згадується у податкових документах 1531 р. 1 У 1621 році в місцевій церкві священиками були два брати – о. Мирон і о. Яків. 2 В актових книгах Холм-ського гродського суду в записах за 1637 р. згадується про боротьбу за церкву між місцевими прихильниками і противниками унії. Церкву, зі згоди міських райців, зайняли дизуніти, вигнавши унітського місцевого священика Дем’яна. 3 У податковому реєстрі 1676 р. згаданий місцевий парох о. Василь Чижевич. 4 У акті візитації єпископа Феліціяна Володковича 1741 р. описана “дерев’яна, в стінах надстаріла, в дахах церква і дзвіниця (на бабинці) ґонтами новопобиті, вівтар ще репарується. Дзвони на дзвіниці чотири і ще в копулі сиґнатурка п’ята”. 5 У “Діяріуші” єпископа Максиміліана Рилла 6 (єпископ Холмсько-Белзький у 1759-1784 рр. ) згадується жіночий василиянський монастир. У 1858-1859 рр. на місці цієї дерев’яної споруджено нову муровану греко-католицьку церкву коштом уряду, випосажену в іконостас і органи. 7 У 1874 р. громада вчинила опір відлатинщенню обряду та введенню православ’я. 8 З 1875 р. – православна. 19 жовтня 1878 р. освячена після капітального ремонту і перебудови. 9 Зачинена після першої світової війни і зруйнована у 1929 р. 10

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. Крип’якевич І. Українські оселі в Люблинщині. – Львів, 1939. № 2. – С. 52-53.

3. Акты издаваемые Виленскою комиссиею для разбора древних актов. Том XXIII. – Вильна, 1896. – С. 133-134.

4. Źródła dziejowe. Tom XV. – Warszawa, 1886. – S. 36a.

5. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, sygn. 772, a. 93.

6. Сенюк К., с. ЧСВВ. Сестри Чину святого Василія Великого в Україні. // Документи Патріаршого Собору Української Греко-Католицької церкви. Перша сесія. Жовтень 1996. – Львів, 1998. – С182.

7. Słownik geograficzny królestwa Polskiego i innych kraj ów słowiańskich. – Warszawa, 1886. T. 7. – S. 864; Maliszewski M., Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992.

8. Pruszkowski J. Martyrologium czyli męczeństwo Unji Świentej na Podlasiu. – Lublin, 1921. – S. 273-278.

9. Лонгинов А. Памятники русской старины в г. Люблине. // ПРС VIII. 1885. – С. 229-261.

10. Siwicki M. Dzieje konfliktów Polsko-Ukraińskich. – Warszawa, 1992. T. 1. – S. 134.