2007 р. Синагога відкриється у Ніжині

Дата: 06.11.2007

Нещодавно були завершені реставраційні роботи синагоги у місті Ніжині на Чернігівщині. Синагога зараз вже готова до відкриття. Розташована вона неподалік від могили рабина Дов-Бера Шнеерсона, другого Любавичського ребе.

У будівлі тепер є гаряча вода, електрика та інші зручності, а також бібліотека і кухня. Вона була відновлене завдяки американським меценатам з Каліфорнії. Церемонія відкриття нової синагоги пройде у присутності політичних осіб і лідерів єврейської общини у найближчий час.

Під час проведення реставраційних розкопок робочими були виявлені могили, які знаходилися під сараєм, що прилягав до будівлі синагоги. Сарай стояв на цьому місці довгі роки і лише недавно був знесений співробітниками Європейського центру рабина в рамках реконструкції синагоги.

Як повідомляють представники центру, швидше за все, могили належать синові рабина Дов-Бера Менахему Нохуму і його 15-ти послідовникам. Для них були встановлені нові надгробні плити.

Рабин Дов-Бер, також відомий як «Середній ребе», став другим ребе рухи Хабад-Любавич. Він народився в 1773 року в сім’ї рабина Шнеура Зальмана, засновника Хабада. Дов-Бер став вітчимом третього ребе – Менахема Менделя Шнєєрсона.

У віці 39 років рабин Дов-Бер переїхав до міста Любавич, від якого пішла назва всього руху. Він помер в 1827 році і був похований в Ніжині.

У Ніжині зараз проживає близько 300 євреїв.

Джерело: “Високий вал”