Церква Різдва богородиці

Розмір зображення: 751:763 піксел

Згідно з записом у клірових відомостях за 1914 р., церква в селі була збудована у 1537 р. 1, хоча історик І. Крип’якевич першу згадку про неї в документах датує 1692 р. 2 У акті візитації 1761 р. єпископа Максиміліана Рилла зазначено, що “церква дерев’яна, в стінах і дахах ще добра”. 3 Імовірно, під час регуляції парафій австрійською владою в кінці XVIII ст., окрема парафія ліквідована і церква приєднана до парафії в Лосинці. З 1875 р. – православна. У1912 р. стару церкву оглянув єпархіальний архітектор А. Пуринґ, який дістав наказ на проектування нової. 4 Стара церква належала до однобанних храмів галицького типу. 5 У серпні 1912 р. проект нової дерев’яної будівлі, аналогічної з церквами в Матчі і Забірцях, розробив А. Пуринґ, 6 але з будовою затягнули до початку війни. Ще у лютому 1915 р. думали, що весною зможуть її розпочати, 7 але наступ німецьких військ не дозволив здійснити задумане. Стара церква зруйнована, ймовірно, під час евакуації біженців.

Це була тридільна тризрубна однобанна церква. До ширшої квадратової в плані нави прилягав вужчий гранчастий (прямокутний ?) вівтар і прямокутний бабинець. Вищий зруб нави переходив у низький світловий восьмерик, вкритий шоломовою банею зі сліпим ліхтарем і маківкою. Зруб бабинця був приставлений через прибабок, ймовірно, пізніше. На чільній його стороні був влаштований ґанок на різьблених колонах. Вкривав бабинець двосхилий причілковий дах з начілком і острішком, гребінь якого сягав краю зрубу надопасання нави. Зруб вівтаря теж був нижчим. Наву і вівтар оточувало піддашшя, оперте на випусти вінців зрубів. Дахи, піддашшя, баня і стіни надопасання нави і вівтаря були вкриті ґонтами.

1. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 228.

2. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.