2005 р. Церкви Холмської єпархії

Найдавніші згадки датуються 1510 р. 1 У 1620 р. священик був учасником Щебрешинського собору духовенства. 2 В актових книгах Холмського гродського суду в записах 1640 р. згадується місцевий священик-уніат Григорій Сенкевич. 3 В акті візитації 1763 р. вказано, що церква св. Кузьми і Дем’яна дерев’яна. 4 1861 р. на місці давнішої дерев’яної коштом ордината графа Костянтина Замойського збудовано нову муровану греко-католицьку церкву св. Івана Богослова і муровану дзвіницю. 5 З 1875 р. – православна. У 1889 р. коштом церковно-будівельного комітету проведено ремонт церкви і наново її посвячено. 6 Зачинена після першої світової війни і перетворена на костел у міжвоєнний період. Згоріла у 1944 р. У 1952 р. вибудовано на її місці новий костел.

1. Gil A. Prawosławna eparchia Chełmska do 1596 roku. – Lublin-Chełm, 1999. – S. 169.

2. ХЦЖ, 1906. 4. 17. – C. 602-604.

3. Акты издаваемые Виленскою комиссиею для разбора древних актов. Том XXIII. – Вильна, 1896. – С. 177.

4. Kołbuk W. Kościoły wschodnie w Rzeczypospolitej około 1772 roku. – Lublin, 1998.

5. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 440, аркуш 48.

6. Памятная книжка Люблинской губернии на 1890 год. Люблин 1890. – Приложение; ХВЕВ, 1889. № 24, – С. 465-467.