Церква св.Миколи

Церква св.Миколи

Луг. Церква св. Миколи Чудотворця, 1906 р. на румунському березі Тиси. Світлина 1999 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 588.

Луг Рахівський район

Церква св. Миколи Чудотворця. 1906.

У 1751 р. згадано дерев’яну церкву св. Параскевії з вежею, в доброму стані, з двома дзвонами, прикрашену всіма образами.

За 1801 р. є друга згадка про дерев’яну церкву: “Церква дерев’яна, потрібним забезпечена, на одні празничні ризи потребує 100 ринських”.

У 1906 р. збудували велику базилічну церкву з каменю за 63 000 корон. З цієї суми 30 000 дало міністерство сільського господарства, решту зібрали в селі. Крім того, Федір Лазарчук подарував 2500 корон на прикрашення храму. Храм зведено стараннями вікарія Марамороша Михайла Балога, пароха Луга Андрія Сабова, кураторів Якова Матуса і Василя Маляра. Значною була допомога вихідця з села Олександра Левея та барона Зіґмунда Перені. Освятив церкву єпископ Юлій Фірцак 1 вересня 1907 р.