Церква св.духа

Церква св.духа

Нова церква, збудована у 2000 – 2008 рр. Фото з сайту , опубліковане 5 вересня 2019 р.

Дерев’яна церква зішестя св.духа 1947 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 88].

Луг Рахівський район

Церква Зішестя св. духа. 1947. (УПЦ)

Після Другої світової війни лівий берег Тиси разом з частиною села та церквою відійшов до Румунії. Тоді в Румунії опинилося кілька десятків українських закарпатських сіл. Лужанам вдалося збудувати невелику дерев’яну церкву, яка з приходом радянської влади стала православною, а парох села Микола Савчук перебував в ув’язненні з 1949 до 1955 р. Церква має форму подібну до форм мурованого базилічного храму, і не має стилевих ознак гуцульського будівництва.

У 1993 р. церкву збільшено шляхом подовження нави та прибудови вівтарного зрубу з дерева. Над входом написано дату спорудження: “23.VI – 2.XI. 1947”, а металевий хрест біля головного фасаду встановлено “на спомин першого праздника храма Пресвятої Тройці та отпусту в Лузі дня 21 червня року Божого 1948”.