^Літинський район

Літин смт

За адмін.поділом 16 – 18 ст. – Брацлавське воєводство

За адмін.поділом 19 ст. Літинський повіт 19 ст.

За адмін.поділом 20 ст. Літинський район

Коментар: Літин відомий з с.16 ст. Магдебурзьке право надане у 1578 р. Місце старого замку 17 ст. проглядалось на березі р.Згар поблизу тюрми – частково залите водою. Десь 1614 р. місто згоріло [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9]. В 1780 р. в містечку було 3 православних церкви [Сулковский И.Я. Судьбы православия в Подолии в период унии. – Труды Подольского церковного историко-археологического общества, 1916 г., т. 12, с. 101].

Церква Різдва богородиці відома з ерекції 1748 р. (збудована на місці старої, зруйнованої ворогами). Стояла на північний захід від собору. У к.18 – п.19 ст. звалась новою. В 1836 р. споруда продана у с.Севарівка Вінницького повіту [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 569 – 572].

Церква св.Михаїла збудована у 1729 р. на місці пізнішого собору – дерев’яна триверха. У 1829 р. її верх обрушився, і вона більше не використовувалась. Розібрана у 1834 р. [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 569 – 572].

Костел Непорочного зачаття діви Марії
Церква Воскресіння