^Вінницький район

Вороновиця смт

За адмін.поділом 16 – 18 ст. – Брацлавське воєводство

За адмін.поділом 19 ст. Брацлавський повіт 19 ст.

За адмін.поділом 20 ст. Вінницький район

Коментар: згадується з 1545 р. [Історія міст і сіл УРСР : Вінницька область. – К. : ГРУРЕ, 1972 р.]. Згадується в документах з 1609 р. [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9]. В 1781 р. тут знаходився деканат Київської уніатської митрополії [Перковський А.Л. Довголітні люди на Правобережній Україні в 18 ст. – Український історичний журнал, 1966 р., № 2, с. 108]

Сотенне містечко Вінницького полка в 1649 р.

Вінницький зем’янин Іван Вороновицький скаржився великому князю на вінницького старосту кн.Ф.А.Сангушка (з листа вел.кн. Сигізмунда-Августа до Ф.А.Сангушка з 20.04.1546 р.) [Поліщук В. Урядницький клан луцького старости князя Богуша Корецького. – Український археографічний щорічник, 2004 р., т. 8-9, с. 275 – 276].

Думаю, його прізвище вказує на це село [М.Жарких, 7.03.2009 р.]

Ганщина с
Ганщина с (+)
Сорочин с
Сорочин с (+)
maps.yandex.ua
Космічне фото Яндекс, 2013 р.
Палац і парк 18 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 12]. 	Палац та парк…
Садиба Грохольських (+)
Костел св.Михаїла 1793 р. існує й нині [Krzyżanowski S. Skorowidz miejscowości byłego województwa Bracławskiego. –…
Костел св.Михаїла (+)
Церква Різдва Богородиці 1771 р. Нині використовується як кінотеатр [Гульдман В.К. Справочная книжка Подольской губернии. – Каменец-Подольский:…
Церква Різдва богородиці (+)