2005 р. Церкви Холмської єпархії

Розмір зображення: 800:589 піксел

Загальний вигляд з позиції А3. Фото автора, червень 1998 р. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 256.

Найдавніші відомості датуються 1436 р. 1 Згадується церква і в податковому реєстрі 1564 р. 2 У акті візитації 1721 р. сказано лише, що церква дерев’яна. 3 Ймовірно, була збудована в другій половині XVII ст. У 1815 р. ліквідована окрема парафія і приєднана до парафії Скребешів. 4 У 1870 р. при візитації її єпископом Михайлом Ку-земським зазначено, що дерев’яна будівля у дуже поганому стані, стара і без іконостасу. 5 З 1875 р. – православна. У 1908 р. єпархіальному архітекторові А. Пуринґу було запропоновано зробити проект нової церкви. 6 Будівництво за його проектом велося коштом синоду. 21 вересня 1913 р. єпископ Євлогій урочисто освятив нову споруду. 7 Зачинену після першої світової війни церкву перетворено на костел. 8 Знову діяла як православна парафія лише під час німецької окупації. 9 У 1945 р. її вдруге перетворено на костел Непорочного зачаття Пр. Богородиці, а у 1946 р. розібрано баню і перебудовано вежу-дзвіницю. Черговий ремонт здійснено у 1957 р. 10

Розташована на південній околиці села на вершині високого пророслого деревами горба. Невелика споруда в російському національному стилі. Зведена з червоної цегли, нетинькована. Складається з ширшої прямокутної нави, до якої зі сходу прилягає вужчий прямокутний вівтар з двома захрис-тіями по боках, а з заходу – прямокутний присінок-бабинець з двома невеликими приміщеннями по боках. Нава і вівтар тепер криті двосхилими причілковими дахами. Над бабинцем здіймається чотирибічний ярус дзвіниці, критий тепер двосхилим дахом, який увінчаний високим восьмибічним шпилем. Стіни церкви зберегли частково орнаментику, характерну для споруд А. Пуринґа.

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

1. Gil A. Prawosławna eparchia Chełmska do 1596 roku. – Lublin-Chełm, 1999. – S. 176.

3. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, Sygn. 780.

4. Ликвидированные приходы и церкви Холмской греко-униатской епархии. Замостский уезд. // ХВЕВ, 1891. № 12, – С. 188-191.

5. ЦДІА, фонд 201, опис 1, справа 3326, аркуш 19а. 6. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Chełmski Konsystorz Prawosławny, sygn. 1960.

9. Холмський православний народній календар на 1942 р. – Холм, 1941. – С. 61.