Церква Покрови

Церква Покрови

Łaziska – par. Niepokalanego Poczęcia N.M.P.

Łaziska, 22-420 Skierbieszów,

Proboszcz: ks. Mirosław Prokop (1966-1991-2007)

Rezydent ks. Henryk Dybalski (1929-1956)

Do parafii należą miejscowości: Cieszyn, Cieszyn Kol., Dębowiec, Dębowiec Kol., Iłowiec (część południowa), Łaziska, Łaziska Kol., Rozdoły (część północna zwana Podźródło), Sławęcin, Stanisławka (część północna), Suchodębie

Kościoły filialne: Dębowiec, Łaziska

Odpust: 22 VIII, niedziela po 1 X

Liczba mieszkańców: 1580

Historia parafii:

Do 1875 r. istniała w Łaziskach parafia unicka. Kościół greckokatolicki został wtedy zamieniony na cerkiew prawosławną. Od tego czasu zaczęła funkcjonować również druga cerkiew prawosławna w Sławęcinie. Prawosławni zamieszkiwali omawiany teren aż do II wojny światowej, natomiast katolicy obrządku łacińskiego należeli do parafii Skierbieszów. Dopiero od lat trzydziestych, po wybudowaniu kościoła św. Teresy, powstała możność dorywczego sprawowania liturgii w Łaziskach. Wspomniany kościół był obsługiwany przez księży goszczących w majątku Świdzińskich. Byli to m.in. profesorowie i księża studenci z KUL.

W okresie okupacji społeczność polska przeżyła ciężkie chwile: w r. 1942 Łaziska zostały wysiedlone przez Niemców. 26 VI 1946 r, bp Stefan Wyszyński do Łazisk skierował ks. Kazimierza Kustronia w celu tworzenia parafii. Erekcja jej nastąpiła, 14 VIII 1947 r., na mocy dekretu bp. Stefana Wyszyńskiego. Powstała ona z podziału par. skierbieszowskiej i z wydzielenia 3 miejscowości z parafii Horyszów Polski. Parafię włączono do dekanatu zamojskiego. Otrzymała ona 8,48 ha ziemi (jest to część gruntu niegdyś ofiarowanego przez dziedziczkę Sitna, Wandę Malczewską, parafii greckokatolickiej w Łaziskach, a później była to własność prawosławnych). Początkowo parafia istniała przy kościele św. Teresy, a dopiero później świątynią parafialną stał się obecny kościół pw. Niepokalanego Serca NMP. Cmentarz grzebalny, o powierzchni 1 ha, istnieje od r. 1946 (dawny cmentarz prawosławny jest nieczynny). Plebanię wybudowano w r: 1947, a budynki gospodarcze w czasie nieco późniejszym.

Na terenie parafii jest czczona św. Teresa od Dzieciątka Jezus od r. 1934. W tym bowiem czasie wybudowano kościół pod jej wezwaniem i sprowadzono jej statuę z Lisieux (ks. inf. Alfred Wróblewski z Rzymu). Wyrazem kultu św. Teresy są liczne wota umieszczone w kościele. Biblioteka parafialna liczy około 150 pozycji.

Pierwszym kościołem wystawionym w Łaziskach była świątynia greckokatolicka, która około r. 1875 została zamieniona na cerkiew prawosławną. Kościół obecnie istniejący, pw. Niepokalanego Serca NMP, został wybudowany w r. 1910 przez prawosławnych z funduszów rządu carskiego, a drewniany kościół pounicki wtedy rozebrano. Po II wojnie światowej budynek został przekazany katolikom, 8 XII 1947 r. poświęcony przez ks. Kazimierza Kustronia. W tym samym roku przystosowano go do kultu katolickiego. 9 VII 1957, w czasie burzy, zawaliła się wieża kościelna i został uszkodzony dach. Remont dachu i odbudowa wieży nastąpiła w tym samym roku, a w r. 1963 malowanie wnętrza. Ponowne malowania wnętrza w r. 1973, 1981, 1998.

Kościół murowany z cegły, jednonawowy, przy prezbiterium 2 zakrystie, na frontonie wieża z kruchtą w przyziemiu, sufit kolebkowy, spłaszczony (drewniany, otrzcinowany i tynkowany). Ołtarz z drzewa dębowego został wykonany w r. 1952 przez Stanisława Dudka z Dębowca. W ołtarzu tym są 3 obrazy: MB Częstochowskiej, Niepokalanego Serca NMP i Pana Jezusa Ukrzyżowanego, zakupione około r. 1952. Chrzcielnicę dębową wykonano około r. 1955. Część naczyń i szat liturgicznych została przeniesiona z kościoła św. Teresy (pochodzą z okresu międzywojennego).

Na wieży kościelnej umieszczano mały dzwon, przeniesiony z kościoła św. Teresy.

B. Inne obiekty sakralne istniejące terenie parafii:

1. Kościół, pw. św. Teresy od Dzieciątka Jezus, w Łaziskach, z lat: 1932-1934 wg projektu ks. inf. str. Alfreda Wróblewskiego z fundacji Marii i Antoniego Świdzińskich. 19 VIII 1934 r. poświęcił go ks. inf. A. Wróblewski. Budynek był remontowany (głównie dach) w r. 1970. Kościół murowany z cegły, jednonawowy, przy prezbiterium zakrystia. na frontonie wieża, ołtarz drewniany z figurą św. Teresy od Dzieciątka Jezus. Część wyposażenia świątyni przeniesiono do obecnego kościoła parafialnego.

2. Kościół filialny w Dębowcu, murowany, z frontu kruchta, z prawej strony prezbiterium zakrystia, sufit kolebkowy o zaostrzonych kształtacj. Z tyłu kościoła zespół katechetyczny. Budowa zakończona w r. 1987

3. Figury przydrożne w: Dębowcu (2), Łaziskach (1), Ewusinie (1)

C. Cmentarze:

1. Cmentarz rzymskokatolicki, grzebalny w Łaziskach, czynny, założony w r. 1946, w kształcie czworoboku o pow. 1,2 ha, podzielony na kwatery, ogrodzony metalowymi przęsłami przy murowanych słupach

2. Cmentarz prawosławny w Łaziskach, nieczynny, założony po r. 1875, w kształcie prostokąta o pow. 0,34 ha, bez podziału na kwatery

O d p u s t y:

Niepokalanego Serca NMP (22 VIII),

św. Teresy od Dzieciątka Jezus (niedziela po 1 X).

Msze św. w niedziele i święta, godz.:8.00, 10.00 (Dębowiec), 12.00

Księgi metrykalne:

chrztów od r. 1946

małżeństw od r. 1946

zmarłych od r. 1946

Kronika parafialna od r. 1934

Lista proboszczów: ks. Kazimierz Kustroń (1946 – 1950), ks. Wacław Kosmala (1950 – 1955), ks. Adam Moreń (1955 – 1957), ks. Edward Kiełb (1957 – 1967), ks. Konstanty Krzysztof Parnicki (1967 – 1977), ks. Henryk Dybalaski (1977-2007)

Powołania z terenu parafii: O. Andrzej Derdziuk (OFMCap), ks. Eugeniusz Derdziuk, al. Marcin Derdziuk (OFMCap)

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: Akcja Katolicka, parafialny zespól charytatywny

Szkoły istniejące na terenie parafii: Szkoła Podstawowa w Dębowcu, Szkoła Podstawowa w Łaziskach.