2011 р. Потрібно 350 тис. грн на відновлення українського цвинтаря у Ланьцуті

Дата: 25.01.2011

300-350 тисяч гривень потрібно на відновлення українського військового кладовища у Ланьцуті (Республіка Польща). Про це розповів заступник голови постійної комісії з питань євроінтеграції, транскордонного співробітництва та зв’язків з українцями за кордоном Львівської обласної ради Святослав Шеремета. Тут поховані близько 400 воїнів УНР і УГА, які були інтерновані і перебували у таборі для військовополонених у Республіці Польщі.

Це кладовище було зруйноване польською комуністичною владою. На даний момент там є ділянка поховань війська польського. Усі пропозиції щодо відновлення українського військового кладовища скеровані на погодження польській стороні, від якої вже є запевнення, зокрема від Секретаря Ради охорони пам’яті боротьби і мучеництва (РП) Анджея Кунерта, про те, що там цього року можна буде відновити це кладовище.

Як розповів Святослав Шеремета, зараз готуються пропозиції про виділення коштів на впорядкування цвинтаря із бюджету розвитку Львівської області. Досягнуто домовленостей з виконавцями робіт, з архітектором і скульптором, щоб відновити це кладовище, зокрема пам’ятник, який був тут побудований перед 1921 роком.