Замок

Замок

Палац збудовано в 1629 – 1641 рр. для Станіслава Любомирського. Новий замок розташовано на підвищенні на схід від міста, відповідно до вимог тогочасної фортифікації. Чотирикутний замок з наріжними вежами оточений укріпленнями староголандської системи.

Після 2-ї світової війни замок перетворено на державний музей.

Джерело: [2006 р.]

Zamek (ul. Zamkowa 1) wzniesiony w latach 1628-1641 przez Stanisława Lubomirskiego. W latach 1894-1903 przebudowany w stylu neobaroku francuskiego. Aktualnie muzeum wnętrz pałacowych. W otoczeniu park z zameczkiem romantycznym, powozownia z kolekcją powozów, ujeżdżalnia oraz pensjonat w stylu angielskim.

Джерело: [2006 р.]

Giemza J. Ikony XVI i XVII wieku w zbiorach Muzeum – Zamku w Łańcucie [w:] Zachodnioukraińska sztuka cerkiewna, cz. l, Łańcut 2003, s.17-52;

Giemza J. Ikony XV-XVIII wieku w zbiorach Muzeum – Zamku w Łańcucie [w:] Zachodnioukraińska sztuka cerkiewna, cz. 2, Łańcut 2004, s.16-56;

Giemza J. Unter Deinen Schutz… Ikonen vom 15. bis 18. Jahrhundert aus den polnischen Karpaten. Der Katalog begleited die gleich Ausstelung, die Rahmen des Deutsch – Polnischen Jahres 2005/2006 prasentiert wird. Nowy Sącz – Frankfurt 2005, s. 22-155.

В сучасному Ланцуті в стайнях комплексу замку Любомирських також діє музей церковного мистецтва в Ланцуті,