2008 р. “Хата на Пріорці” огороджується від наркоманів

Олена Вальчук

Дата: 23.02.2008

У середу вночі невідомі пошкодили меморіальний будинок Тараса Шевченка на вул. Вишгородській, 5. У народі цей комплекс називають ”Хата на Пріорці”. Він розташований у парку ”Березовий гай” на території Подільського району.

В адміністрації музею повідомляють, що небажані нічні візитери зірвали кілька дерев’яних дощок із ґанку будинку та розкидали їх по парку.

– Це, певне, хтось на землю в парку так позарився, – припускає в розмові з ”ГПУ” Юлія Єрмоленко, 39 років, науковий працівник музею. – Нас попереджають, аби й не думали огороджувати.

Будівля нічим не захищена. Кожен може підійти до стін, зайти на ґанок, посмикати за дерев’яні ставні. Біля будинку, де жив Тарас Шевченко, стоїть стара криниця й невелика повітка. Вони теж не охороняються.

– Біля будиночку та криниці постійно валяються недопалки, пляшки та шприци. Часто знаходимо пусті гаманці, – каже Юлія Едуардівна. – Ми все прибираємо самі, навіть лайно! Бо на території парку немає туалету. А тут же й дітки гуляють, граються, має бути чисто.

На цьому тижні музей почав встановлювати огорожу навколо хати. У четвер кілька робітників закопували в землю одинадцятий за рахунком бетонний стовпчик.

– Дошки вже у нас є. Може, за місяць усе доробимо, – каже ”ГПУ” робітник Олександр Божко, 34 роки, кидаючи шмат щебеня у викопану яму. – Хотіли закінчити роботу до Шевченківських днів – 9 і 10 березня.

– Усе, що ми хочемо – це відтворити садибу, якою вона була за часів Тараса Шевченка. Розумієте, має бути якась завершеність усього меморіального комплексу, а не одна гола хатинка в гаю, – пояснює Юлія Єрмоленко. – Це буде візуальна огорожа – звичайний дерев’яний штахетник, аби відгородитися від собак, алкашів і наркоманів, які тут смітять безперестанку.

”Хата на Пріорці” зсередини обладнана сигналізацією, але зовні охорони немає, каже співробітниця музею. Міська влада закидає адміністрації, що будинок розташований у парку державного значення. Тому, мовляв, нічого тут будувати не можна, та й огорожу встановлювати – також. Але за півсотні метрів від музею вже п’ять років працює кафе ”Пріорка”.

Музейники писали листа начальникові Подільської міліції полковнику Михайлу Маруку. Просили посилити охорону території навколо музею.

– Вандалізм трапляється досить часто. Особливо після того, як ми почали встановлювати огорожу навколо садиби, – веде далі Юлія Єрмоленко.

Меморіальний будинок ”Хата на Пріорці” – відділення Національного музею Т. Шевченка. Поет мешкав тут два тижні влітку 1859-го. Під час свого останнього візиту до Києва.

Музей працює щодня, крім неділі й понеділка. Дитячий екскурсійний білет коштує 1 грн, для дорослих – 2 грн. Тел.: 432 76 27.

Джерело: “Газета по-українськи”